Ko wordt 50 en krijgt een cadeautje van Jamendo

JamendoMorgen viert Ko, een goede vriend zijn 50ste verjaardag en dus moet er een cadeautje komen. Hij houdt veel van muziek, maar ik heb steeds meer weerstand tegen het kopen van cd’s omdat de artiesten er amper iets van overhouden en het meeste aan de strijkstok van de platenmaatschappijen blijft hangen.

Hier had ik met Werner – andere lieve vriend, die ook komt – een discussie over. Want moesten we nu een cd kopen of toch maar downloaden..  Hij heeft dezelfde weerstand, maar vond een gekopieerde cd eigenlijk niet kunnen als cadeau en allebei vonden we eigenlijk ook dat de artiest betaald moest krijgen, maar hoe doe je dat dan?

Via Jamendo natuurlijk. Daar kun je, vaak hele albums downloaden van muzikanten die hun muziek vrijgeven onder een creative commons licentie.  Dat kan gratis, maar je kunt ook vrijwillig een donatie aan de artiesten geven. Ik heb al een paar geschikte gevonden, die passen bij de smaak van onze vriend en ik betaal gewoon via PayPal (kan ook met creditcard). Een klein deel van de donatie is automatisch voor Jamendo om die mooie site van ze in de lucht te houden.

Als alle muzikanten zich hier nu eens bij zouden aansluiten, dan was het hele probleem zo opgelost. Mijn probleem in ieder geval wel en ik weet zeker dat Ko het prachtig vindt als hij hoort dat het geld voor zijn cadeautje rechtstreeks naar de makers gaat. Ondertussen heb ik al wat muziek gevonden waar hij denk ik wel blij van wordt,  waaronder deze van Daniel Cohen:

6 februari 2009     Creative Commons, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

8 reakties

 1. 1 Werner:

  Net terug van het feestje van Ko, en daar bracht Cath het onderwerp ter sprake. Wel of geen proprietaire muziek? Voor Cath niet meer, zei ze, en ik bewonder dit principiele standpunt, maar navolgen zal ik het zeker niet. De vrije licenties zijn iets van de laatste jaren, en er is zo veel goede muziek verschenen onder proprietaire licenties dat het voor mij ondenkbaar is om het om die reden niet meer te kopen. Wel ben ik bereid om me meer op vrije muziek te orienteren, maar die site Jamendo was een afknapper. Al die advertenties kan ik nog wel accepteren, maar animated advertentie-gifs is voor mij de limit. Ik kan geen reclame verdragen die een geluid maakt of beweegt.

 2. 1 Catharina:

  Maar die proprietaire muziek mag je toch gewoon downloaden? Als je geen advertenties wilt zien, moet je even add block plus in Firefox installeren: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1865

  Kijk ook eens bij: http://bandcamp.com/

 3. 1 Eva Quirinius:

  Leuk! Bedankt voor de tip. Ik luister nu naar DO-UP.

 4. 1 Werner:

  Ja, die proprietaire muziek mag je wel downloaden, maar hij blijft toch proprietair. En dat betekent dat als ik een liedje meezing en het op youtube zet, ik nog steeds in overtreding ben.
  Addblock was een gouden tip! Het scheelt een stuk, maar helaas krijgt het niet alles weg: http://teletekst.nos.nl/ bijvoorbeeld. En bandcamp ziet er gaaf uit. Daar ga ik vast nog ‘ns snuffelen. Bedankt.

 5. 1 Catharina:

  @Eva: graag gedaan en Do-Up klinkt ook wel lekker.

  @ Werner: oh, dan moet je NoScript ook nog even installeren: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/722

 6. 1 Jan:

  Hey, ik zie hier over firefox addons worden gepraat.Om irritante reclames te filteren. Ik heb het dan wel niet op reclames maar als de eigenaar van website daar voor kiest… Alleen als het irritant wordt haal ik ze er wel echt uit, de rest zie ik toch niet eens. Gebruik zelf daarom FlashBlock haal je de vervang je de vervelende flash advertenties door een knopje voor als je dat Flash element wel wilt zien.
  https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/433

 7. 1 Catharina:

  Aan de ene kant ben ik het wel met je eens. Houd zelf ook een aantal sites in de lucht met – hoop ik – veel interessante content en waarbij de inkomsten uit de advertenties moeten komen.

  Aan de andere kant snap ik ook wel dat mensen zich ergeren aan reclame en zeker aan die flash troep en daardoor maatregelen willen nemen.

 8. 1 Catharina:

  NoScript wordt trouwens ook om veiligheidsredenen aangeraden en daarmee kan je ook per pagina kiezen of je de scripts al dan niet wilt laden.

 9. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)