Morgen beslissing in het Europees Parlement om het copyright uit te breiden naar 95 jaar – Kom nog snel in actie!

say no to copyright extensionGisteren had ik het hier al over Europa en nu moet ik jullie er alweer mee lastig vallen, want morgen, 23 april  gaat het Europees Parlement besluiten over een voorstel van de Europese Commissie om  het het copyright (auteursrecht) op opgenomen muziek uit te breiden van 50 naar 95 jaar.

Op die manier kunnen de platenmaatschappijen bijna 2 x zo lang graaien over de ruggen van de meestal dode artiesten dan nu al het geval is. Artiesten zelf zullen nauwelijks van deze wijziging profiteren omdat de meesten of al overleden zijn of al zo weinig royalties ontvangen dat het amper de moeite loont. Dit met uitzondering van enkele grootverdieners, zoals bijvoorbeeld Cliff Richard, die ook een van de initatiefnemers is van deze draconische wijziging. Maar je mag er toch van uitgaan dat deze man inmiddels voldoende voor zijn oude dag heeft kunnen sparen?

Bizar ook, want de Europese Commissie trekt zich niks aan van de resultaten van de door hen opgevraagde wetenschappelijke adviezen, waar het zelf na uitgebreide discussie mee heeft ingestemd; sterker nog, de nadelen die uit het wetenschappelijk advies naar voren gekomen zijn worden nergens in het voorstel genoemd en de Commissie stelt nu zelf dat er geen noodzaak was tot het opvragen van advies.. .

Dit uiteraard tot groot ongenoegen van Professor  Dr. P. Bernt Uugenholf, Directeur van het IVIR ( Institute for Information Law van de Universiteit van  Amsterdam. De Professor stelt zelfs in zijn open brief dat de Commissie hiermee nog meer de verdenking op zich laadt dat het meer gevoelig is voor lobbyisten van belanghebbenden, dan voor wetenschappelijk onderzoek en het algemeen belang.

Onder invloed van het Internet wordt muziek tegenwoordig steeds meer vrij gedeeld en geremixed. Door de verlenging van het copyright wordt deze tendens nog meer bemoeilijkt. Hierdoor zijn er veel meer mensen die nadeel hebben bij de verlenging, dan voordeel en wordt de creativiteit juist beperkt in plaats van bevorderd.

Persoonlijk denk ik ook (en ik niet alleen) dat de tijd van het verdienen aan muziek door middel van copyright rechten voorbij is. Sommige artiesten en vooral platenmaatschappijen, producers en andere tussenpersonen houden er nog wanhopig aan vast, maar het delen van muziek zoals dat nu via Internet mogelijk is, is niet meer tegen te gaan of dat nu al dan niet terecht is. Wil men niet de halve wereld criminaliseren, dan zal men toch op zoek moeten naar andere mogelijkheden om van muziek je brood te maken. Een verstandig muzikant, doet dat dan ook..

Vandaag en misschien nog morgen vroeg is het dus de laatste kans om hier iets tegen te doen. Vandaar deze oproep om het amendement te steunen van een groep mensen uit het Europees Parlement (Sharon Bowles, Andrew Duff and Olle Schmidt ALDE, Guy Bono, PSE, Christofer Fjellner, Zuzana Roithova, Anna Ibrisagic EPP)  om deze wijziging te verwerpen en hierover contact op te nemen met een of meerdere  Nederlandse vertegenwoordigers in het Europees Parlement.

Je kunt je eigen verhaal maken, maar je mag ook onderstaande brief overnemen, met daarin een verwijzing naar dit verhaal.

Beste  [naam vertegenwoordiger],

Hierbij wil ik graag laten weten dat ik tegen de uitbreiding van de termijn voor auteursrecht (copyright) op muziek opnames ben en wil ik u vragen tegen dit voorstel te stemmen.

Ter ondersteuning van mijn verzoek verwijs ik graag naar de publicatie op https://kletskous.com/2009/04/22/morgen-beslissing-in-het-europees-parlement-om-het-copyright-uit-te-breiden-naar-95-jaar-kom-nog-snel-in-actie/, waar nader in wordt gegaan op de nadelen van dit voorstel.

Met vriendelijke groet,

[Jouw naam]

Hier vind je de lijst van de Nederlandse parlementsleden en het is eigenlijk al veel te laat, maar ik kwam er ook pas vandaag achter en had ook meer te doen..  Geen tijd meer, dan kun je ook nog snel even deze petitie tekenen. Blijkt maar weer eens dat we dat Europa veel beter in de gaten moeten houden en doen ze daar in Europa eigenlijk ook aan inspraak procedures??

Meer leesvoer:

Financial Times: Do not enclose the cultural commons

22 april 2009     Creative Commons, Europese Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Catharina:

  Ik heb het merendeel van de Nederlandse Europarlementariers een mail gestuurd en vanmorgen al kreeg ik het volgende antwoord van de assistente van Kathalijne Buitenweg (Groen Links):

  “Hartelijk dank voor uw mail namens Kathalijne Buitenweg.

  De Groenen in het Europees Parlement, waar GroenLinks deel van uitmaakt, zullen morgen tegen het voorstel stemmen om de termijn voor auteursrecht en naburige rechten te verlengen tot 95 jaar. Ook verschillende leden van de christendemocratische, sociaal-democratische en liberale fractie steunen het voorstel van de Groenen om het commissievoorstel te verwerpen.

  Van de verlenging van de termijn profiteert de meerderheid van de artiesten namelijk (vrijwel) niet. Ze zullen in het eerste decennium tussen €0,26 en €26,79 per jaar ontvangen. Dit in tegenstelling tot de paar enorme internationale platenmaatschappijen; zij verdienen hierdoor meer dan 150 miljoen euro extra, waar de consument voor moet betalen. Onafhankelijke juristen, economen en onderzoekers veroordelen dan ook het commissievoorstel. Als het voorstel werkelijk ten goede zou komen aan de artiesten, had GroenLinks voor gestemd. Maar dat is helaas niet het geval.

  Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Mieke van der Vegt

  Beleidsmedewerker GroenLinks Europa”

  Mooi zo en erg benieuwd hoe het verder vanmiddag af gaat lopen…

 2. 1 Catharina:

  Nu net bericht van een medewerker van Sophie in’t Veld van D’66:
  “Beste Catharina,

  Namens Sophie hartelijk dank voor je vraag en interesse in ons standpunt. D66 is voor een Europese markt voor intellectueel eigendom. In de komende vijf jaar moet er eindelijk een EU-gemeenschapsoctrooi komen. Het moet voor mensen eenvoudiger en goedkoper worden een octrooi aan te vragen dat voor heel Europa geldt. Volgens D66 is het van belang dat creatieve uitingen (bijvoorbeeld door kunstenaars en auteurs) worden beschermd. Echter het auteursrecht mag de rechten van consumenten niet uithollen. Dit blijkt uit het feit dat Sophie tegen passage in het zogenaamde “Crowley” rapport is waar wordt gepleit voor een auteursrecht dat tot zelfs 95 jaar geldig is, waarover vandaag in het Europees Parlement is gestemd. Het rapport is aangemomen, weliswaar is de termijn verlaagd naar 70 jaar terwijl wij 50 voorstonden.

  Hopende je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

  Met vriendelijke groet, Willem”

  Niet 95, maar wel uitgebreid van 50 naar 70 jaar dus…

 3. 1 Vincent:

  Europa doet volgens mij ook aan burgerinitiatieven, ik weet alleen niet hoe dat daar heet.

  Toch jammer dat de industriële lobby dit belachelijke voorstel er doorheen heeft gekregen.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)