Geboortedag: Ubuntu’s Kwieke Krijgskonijn (Jaunty Jackalope)

Na de toch wel wat zware kost van gisteren en eergisteren, nu maar eens iets luchtigers. Vandaag is het namelijk de dag dat de nieuwste telg van Ubuntu – “The Jaunty Jacalope” of Ubuntu 9.04 – officieel het levenslicht zal zien.  Ik draai deze versie (release candidate) nu twee dagen en ben nog geen rare dingen tegengekomen, behalve dan dat er nu nog maar 1 knop is om af te sluiten en dat waren er altijd twee. Op zich logischer, maar als je de “verdwenen” knop altijd gebruikte, is het even wennen.

Wat eerst opvalt is dat het opstartscherm is aangepast. Niks spectaculairs natuurlijk,  maar het ziet er wel heel mooi uit nu en Ubuntu start ook weer iets sneller op.

Jaunty Jackalope

Ubuntu gebruikt nu ook de nieuwste versie van de Linux-kernel en van Gnome (de desktopomgeving van Ubuntu), wat inhoudt dat er van de meeste programma’s weer de nieuwste versies worden meegeleverd, zoals o.a. Open Office 3.0, die er in ieder geval op het eerste gezicht gelikter uitziet dan de vorige versie. Met de nieuw Gnome kun je nu ook gemakkelijker met meerdere monitoren tegelijk werken, al zie ik mij dat zelf nog niet doen..

Natuurlijk zijn er ook weer nieuwe versies van Kubuntu (met de nieuwste KDE-desktop), Edubuntu (speciaal voor het onderwijs en ook leuk voor kinderen), Gobuntu (volledig vrije software), Xubuntu (lichtgewicht), Midbuntu (mobiele applicaties) en Ubuntu server editie.

Hier een eerste blik op de nieuwste Ubuntu: 

Als je zelf eens kennis wilt maken met al dit moois, dan kun je Ubuntu 9.04 vandaag vanaf ca. 15.00 – 16.00 hier gratis downloaden. (Update: de servers schijnen al behoorlijk overbelast te raken en dan kun je beter even hier kijken voor de verschillende torrents).

Wil je liever wat hulp of eens kennismaken met andere Ubuntu enthousiastelingen, dan kun je ook naar een van de install party’s gaan, die er weer aankomen en waar weer veel vrijwilligers klaar zullen staan om iedereen te helpen met installaties of met vragen.

 • 2 mei in Apeldoorn
 • 7 mei in Groningen
 • 9 mei in combinatie met de HCC-regio dagen in Drachten
 • 16 mei in Den Haag
 • 30 mei in Oss

Zie hier voor alle details.

Update:
Nog een  leuk nieuwtje  op de geboortedag van de nieuwste versie van Ubuntu:
In de verkiezing van de Consumentenbond is Ubuntu als derde geïndigd in de Topper Awards van het jaar in de categorie electronica! Ubuntu versloeg met 15% van de stemmen o.a. de iPhone, maar moest de Nintendo Wii en TomTom nog voor laten gaan.  Uit de factsheet:  “Ubuntu is een topproduct. Een geweldig besturingssysteem dat geen last heeft van virussen, geen snelheidsverlies na verloop van tijd, alles is gemakkelijk aan te passen naar je wensen. Zeer snelle updates, elke zes maanden een nieuwe versie, en zo kan ik door blijven gaan. Dit is een product dat wereldwijd onder iedereen bekend zou moeten zijn, en daar wordt stevig aan gewerkt. Daarom verdient Ubuntu een Topper Award”.

De volledige uitslag is te downloaden op de website van Consumentenbond.

23 april 2009     Ubuntu     Trackback-URL     reageer

22 reakties

 1. 1 Ronald:

  Fantastisch nieuws !!!

 2. 1 Catharina:

  Goedemorgen Ronald 🙂

 3. 1 ikkefc3:

  Dat filmpje is een beetje oud (bijna een maand).
  Ook is het geen default setup.
  Misschien is het beter om de default eens let laten zien (met het nieuwe “Dust” Thema wat echt een aanrader is).

  Ik gebruik deze Ubuntu al sinds Alpha 5. Vooral op het gebied van Kubuntu is er veel verbetering in gekomen (KDE heeft opzich met 4.1.3 -> 4.2.2 al een stuk verbeterd, maar het Kubuntu team heeft nu echt hard gewerkt).

  Ovigerens: Ubuntu 9.04 “Jaunty” heeft niet de nieuwste kernel (met de kernel die standard in Jaunty zit kan ik bluetooth niet aanzetten of uitzetten op mijn eeepc dus heb ik daar versie 2.6.29) versie, maar wel een nieuwere versie dan Ubuntu 8.10 “intrepid.”

  Ik vind het jammer dat ik al weer niet bij een release party kan zijn, omdat ik dan in Rome zit (6-13 mei).

 4. 1 Arie:

  @ ikkefc3, je hoeft dan alleen maar Groningen en Drachten te missen 🙂

 5. 1 ikkefc3:

  Ja en daar woon ik nou toevallig in de buurt. Oss en Den Haag zijn te ver weg voor mij.

 6. 1 Vincent:

  Ook wel: Xubuntu (met de nieuwste Xfce-desktop). Lichtgewicht is meer Ubuntu Lite of Fluxbuntu ofzo. Maarja, ik heb wel ergere dingen te zeuren, bijvoorbeeld dat ie niet wil werken 🙁 Maar leuk voor de rest van de wereld 😉

 7. 1 Werner:

  Voor het eerst sinds Ubuntu 7.04 heb ik weer ‘ns een propritaire 3D-driver aan de praat gekregen voor mijn Nvidiakaart. Zonder enige frustratie, alles verliep vlotjes. Enig voorbehoud is op zijn plaats, want het kan best te danken zijn aan het nieuwe kernel in plaats van aan Ubuntu, maar toch: hoera voor Ubuntu 9.04!!

 8. 1 Ik:

  Link doet het niet meer, is nu

  http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht_2009/winnaars_cbawards

 9. 1 Catharina:

  @Ikke: als je het filmpje te oud vindt en liever een default installatie laat zien, doe je dat toch lekker op je eigen blog? Ik vind het juist leuk om te laten zien dat Ubuntu er uit kan zien zoals je wilt. En Rome is dus niet te ver, maar Oss en Den Haag wel?? 🙂

  @Vincent: Nou ja, waarom doet ie het dan niet..??

  @Ik: Dank, de link is aangepast.

 10. 1 ikkefc3:

  @Catharina:
  Rome is een verplichte schoolexcursie dus dat moet wel. Ik heb geen auto of OV dus met het openbaar vervoer reizen is te duur vind ik en ik ben te lui om er heen te fietsen.
  Het probleem met van die niet standard layout filmpjes vind ik dat mensen die nog nooit met Ubuntu gewerkt hebben en van Windows / OS X komen dan denken dat het er standard zo uitziet en werkt of dat het moeilijk zo te maken is.

  En als we het toch over mooi hebben, heb je KDE 4.3 met het ” Air” thema al een keer gezien?

 11. 1 Vincent:

  @Catharina – als ik de LiveCD draai dan gaan mijn *Lock-lichtjes knipperen en bevriest het hele systeem. Dit gebeurt een paar seconden (het verschilt per keer hoeveel seconden) na het inloggen. Ik wil graag gewoon een verse installatie doen om al die zooi van mijn computer af te gooien, en liever niet de Alternate CD gebruiken. Bovendien durf ik niet te upgraden als de LiveCD niet werkt – als de echte installatie ook niet werkt ben ik weer heel veel tijd kwijt aan downgraden, en ik heb op het moment niet zo veel tijd. Best jammer inderdaad, ik zou graag 9.04 gebruiken.

 12. 1 Surfer:

  Ik heb Ubuntu 9.04 maar weer verlaten, en ben terug naar Ubuntu 8.04 / 8.10; ik vind Ubuntu 9.04 te ‘rafelig’: teveel dingetjes die niet goed werken. Mijn ervaringen:

  1) usb-creator werkt niet goed met persistent usb-sticks als je de volledige stick gebruikt. Er gebeurt niks met de bug-report.
  2) de combinatie met SABnzbd levert af en toe, en onvoorspelbaar, vreemde problemen op
  3) de asx/mms codecs worden niet automatisch gevonden. Er gebeurt niks met de bug-report.
  4) reconnecten naar een WLAN na een (re)boot gaat soms snel, soms duurt het minuten.

  Ubuntu 9.04 voelt voor mij aan als 1 stap vooruit en 2 stappen achteruit. Gelukkig werken 8.04 en 8.10 wel prima voor mij, dus die gebruik ik weer.

 13. 1 Catharina:

  @Surfer en Vincent; jammer dat jullie problemen met de nieuwe versie hebben. Ben er zelf gelukkig nog niet tegenaan gelopen en wel tevreden met 9.04. Maar ja, ik, doe ook geen “halsbrekende toeren” met een computer 🙂
  Toch blijft het raar dat dingen die altijd hebben gewerkt, het dan ineens niet meer doen en het blijkbaar ook niet snel en simpel op te lossen is..

 14. 1 Vincent:

  Hmm, blijkbaar ligt het aan mijn hardware – sinds die vernieuwd is heb ik blijkbaar geen LiveCD gedraaid maar gewoon direct geupgradet naar 8.10, en nu ik 9.04 wilde draaien kom ik erachter dat de LiveCD dus niet werkt op deze hardware. Dat is zo mogelijk nog rotter want nu durf ik ook geen gewone upgrade naar 9.04 meer te doen want als die niet werkt kan ik ook niet terug 8.10 installeren…

 15. 1 Thierry:

  @Vincent:

  Je hebt toch geen liveCD nodig om Ubuntu te installeren, of werkt de Alternate CD ook niet?

 16. 1 Catharina:

  Da’s inderdaad nog vervelender.. en je weet ook niet aan welk onderdeel van je hardware?

 17. 1 Vincent:

  @Thierry – hmm daar heb je ook weer een punt. Hoewel ik de Alternate CD wel erg vervelend vind en hem ook niet klaar heb liggen, dus mocht het misgaan zit ik wel een paar dagen zonder PC. Maar goed, je moet er wat risico voor over hebben 😉

  @Catharina – nee, helaas niet. Hoewel ie nog wel bij het opstarten (voor de BIOS) zegt dat er iets is met een niet-ingestelde CPU ofzo, dan moet ik altijd F2 toetsen om alsnog op te starten. Maar goed, wie weet vind ik binnenkort de tijd om Thierry’s raad op te volgen 🙂

 18. 1 Catharina:

  En voortaan gewoon bij Thierry kopen he? Dan heb je dit soort ellende niet 😉

 19. 1 Vincent:

  Haha, dit was een cadeautje (het is ook niet zo’n heel snelle bak), maar als ik op zoek ga naar een nieuwe PC zal ik Mingos zeker overwegen (er moet sowieso standaard een Linux-distributie op 🙂 ).

 20. 1 Willem:

  @Vincent: Als ik jou was zou ik toch je BIOS eens nakijken i.p.v. telkens op F2 te drukken. Daar zit kennelijk iets fout, en dat zou best ook eens de oorzaak kunnen zijn van je Ubuntu-probleem.

 21. 1 Vincent:

  @Willem – suggesties voor waar ik naar moet zoeken? Ik heb zelf namelijk geen idee. Wel heb ik gehoord dat het misschien met een lege batterij ergens te maken kan hebben.

 22. 1 Vincent:

  @Willem – ik heb nu toch die foutmelding even gegoogled en gevonden hoe ik kan uitzetten dat ie om mijn input vraagt bij fouten. Daarna weer de LiveCD geprobeerd, en dat ging echt minutenlang goed. Ik zat je mentaal al op handen te dragen, toen ie uiteindelijk toch bevrieste. Helaas :S

 23. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)