Gaat het Europees Parlement het vrije Internet om zeep helpen?

Op 5 mei a.s. schijnt er een stemming te zijn in het Europees Parlement over de Telecom Package. Op veel blogs en websites lees ik daar verontrustende berichten over, maar niemand schijnt precies te weten waar het over gaat. Wat ik ervan begrijp gaat het o.a. hierom:

Internet providers zouden voortaan Internet pakketten aan moeten/kunnen? bieden zoals bij de televisie. Dus een standaard (beperkt) pakket en uitbreidingen tegen extra betaling. Nog afgezien van hoe men dit technisch wil regelen, is het mij een  een raadsel waarom de EU dit uberhaupt zou willen regelen, want wie, behalve dan de providers zouden daarmee iets opschieten? Of gaan de extra betalingen weer naar de houders op rechten, zoals de platenmaatschappijen of de filmindustrie en gaan die belangen dan boven die van ons?

Als dit waar is, dan is dat een ernstige bedreiging voor het vrije internet, zoals we dat nu kennen. Volledige toegang zal dan misschien maar voor een kleine elite meer weggelegd zijn. Een grof schandaal en een bedreiging voor de vrije verspreiding van kennis en informatie. De voorstellen schijnen verder te gaan over o.a. het bespioneren door bedrijven van gebruikers om “illegaal” gebruik tegen te gaan en downloaders de toegang tot het Internet te ontzeggen.

Wat bijna net zo ernstig is, is dat het vrijwel onmogelijk is om te bepalen wat er nu precies aan de hand is. Kennelijk is het ook te moeilijk voor de kranten, actualiteitenprogramma’s en het journaal, want je hoort er niemand over.  Ook op de website van het Europees Parlement wordt je niet veel wijzer.

Ik ben niet tegen Europa, maar wel tegen de ondemocratische opzet ervan en de ondoorzichtige besluitvorming. Men bekokstoofd daar maar van alles over onze hoofden heen en niemand die meer weet waar het daar over gaat. Nou ja, de lobbyisten van de grote bedrijven dan misschien..

Bronnen en Referenties:

Het oorspronkelijke voorstel (op dit voorstel schijnen zo’n 800 amendementen te zijn ingediend, waardoor het nog ondoorzichtiger is)

Glyn Moody: The closing of the European Internet

BlackOutEurope

Laquadrature: Net Discriminatie in Europa 

28 april 2009     Europese Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Jan Hopmans:

  Ik had je in mijn laatste reactie hier volgens mij nog een link naar gestuurd. Alleen ik heb echt geen idee hoeveel hier nou waar van gaat zijn.
  Het is één ondoorzichtige troep er is niets fatsoenlijks te vinden. Of je moet heel héél veel lezen, zoeken en wat al niet meer. Al zou dat al meer als genoeg moeten zeggen. Enigste wat ik kan bedenken is er misschien een programma zoals Zembla, Nova of what else op af sturen, al zullen die waarschijnlijk ook niet veel kunnen vinden. Ze hebben al wel meer expertise en erkenning.

 2. 1 Catharina:

  Niet te geloven; net na het posten van dit blog, toch maar even een mailtje gestuurd naar GroenLinks Eurparlementarier: Kathalijne Buitenweg (of eigenlijk naar haar assistente). Tien minuten later alweer antwoord en dat zelfs na vijven 🙂

  Beste Catharina,

  Helaas worden er op dit moment nog onderhandelingen gevoerd over de dit pakket, dus ik kan er nu nog niks over zeggen. In elk geval is de euobserver: http://euobserver.com/871/27859 hier wel een goede informatiebron. Hieronder ook nog het persbericht dat wij in september al hebben verstuurd. We houden het in de gaten!

  Met vriendelijke groet,

  Mieke van der Vegt
  beleidsmedewerker GroenLinks Europa

  ————-
  PERSBERICHT

  Europees Parlement tast het vrije internet aan

  Brussel, 24 september 2008 – Het Europees Parlement stemde vanmiddag voor het zogenoemde telecompakket, dat bestaat uit nieuwe regels voor de infrastructuur, marktoezicht en consumentenrechten bij het telefoon- en internetverkeer in Europa. GroenLinks stemde tegen het voorstel, omdat het negatieve consequenties kan hebben voor het internetverkeer in Europa.

  Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vormt het aangenomen voorstel een hellend vlak richting totale controle op het internet door providers. Het geeft lidstaten de mogelijkheid aan internetproviders om te gaan controleren welke software een consument downloadt en wat de inhoud daarvan is.

  Buitenweg: “De controle van het internetverkeer op het illegaal downloaden van software of muziek moet aan de politie worden overgelaten. Ik hoop daarom dat lidstaten bij het implementeren van deze nieuwe regels niet in de verleiding worden gebracht om de inhoud van het internet te gaan filteren. Als je muziek voor eigen gebruik downloadt, kan het toch niet zo zijn dat je daarvoor gestraft wordt door je voorgoed van het internet af te sluiten.”

  Het telecompakket bevat een aantal voordelen voor consumenten, zoals een compensatie aan internetgebruikers wanneer er storingen met hun verbinding zijn. Toch wegen deze voordelen volgens Buitenweg niet op tegen de nadelen. “Ik had graag voor alle consumentenvoordelen willen stemmen, maar ik vind het onaanvaardbaar om internetproviders verantwoordelijk te maken voor de inhoud van het internet. Daar was deze wetgeving ook niet voor bedoeld.”

  In Frankrijk wil president Sarkozy het zogaamde ´three strikes you´re out´-model in gaan voeren, waarbij internetproviders na drie overtredingen de betreffende internetgebruiker af moet sluiten. “Franse Europarlementariërs hebben zich er hard voor gemaakt om controle te laten uitvoeren door internetproviders, terwijl de nieuwe telecomwetgeving hoort te gaan over consumentenbescherming. Helaas heeft het Europarlement dat niet tegen gehouden”, aldus Buitenweg.”

  Straks even rustig bekijken, maar toch super dat ze zo snel reageren. Allemaal op Groen Links stemmen!

 3. 1 Ronald:

  Je kon erop wachten, natuurlijk: regelneverij en controlezucht. Afschuwelijk (zucht). Zijn er al reacties van providers bekend?

 4. 1 Vincent:

  De angst dat ISP’s mensen extra gaan laten betalen voor grote sites lijkt me een geval van te snel conclusies trekken. Wat ik kan afleiden uit dat EUobserver artikel (wat op zich inderdaad een redelijk goede bron is) is dat ISP’s bepaalde content voor hun gebruikers mogen blokkeren. Dit zou o.a. ervoor moeten zorgen dat overheden de burgers beter kunnen controleren.

  Hoewel ik dus niet vrees dat ze grote sites gaan blokkeren, vind ik dit natuurlijk wel een zorgelijke ontwikkeling. Ik ben blij dat GroenLinks tegen is, en vooral dat ze zo dicht op dit issue zitten. Hopelijk zullen ze dat met de nieuwe Europarlementariër(s?) blijven doen. Dat verwacht ik in ieder geval wel, dus ik hoop dat ze de 8% van de stemmen halen die ze nodig hebben voor twee Nederlandse zetels 🙂

 5. 1 Catharina:

  Net nog een update gekregen van Groen Links:

  Hartelijk dank namens Kathalijne Buitenweg voor uw mail over het telecompakket dat morgen in stemming wordt gebracht in het Europees Parlement.

  GroenLinks verzet zich in het Europees Parlement tegen voorstellen die het internet-providers toestaan om uit commerciële overwegingen de toegang tot bepaalde websites en diensten te blokkeren of te bemoeilijken. Het kan niet zo zijn dat een provider die ook telefonie aanbiedt het voor zijn internetklanten onmogelijk maakt om (gratis) te bellen via Skype. Zulke ‘netdiscriminatie’ tast het vrije internet aan. Dat is rampzalig, want het internet is een broedplaats voor allerlei ideeën. Juist door de vrijheid, diversiteit en laagdrempeligheid van het wereldomspannende web verbreden mensen hun horizon en komen allerlei innovatieve bedrijfjes van de grond. Die creativiteit moeten we niet doodslaan of verbannen naar een uithoek van het net.

  Over de tekst van de betreffende richtlijn, die onderdeel is van het ‘telecompakket’, hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en van de Raad van Ministers eind april een compromis gesloten. GroenLinks en de Europese Groenen zijn daartegen, omdat dit compromis het aan nationale regeringen overlaat of zij het internetproviders toestaan om de neutraliteit van het internet aan te tasten. Wij zullen proberen om deze bepaling begin mei, als het voltallige Europarlement erover stemt, weg te stemmen uit de richtlijn en te vervangen door een amendement dat netneutraliteit op Europees niveau garandeert. Mocht de gewraakte bepaling toch worden aangenomen door zowel het EP als de Raad, dan verplaatst de strijd zich naar nationale parlementen. Die kunnen alsnog besluiten dat ‘netdiscriminatie’ in hun land verboden is en blijft.

  Overigens kan men zich afvragen of een provider die de toegang tot bepaalde delen van het internet beperkt zijn klanten niet snel zal zien weglopen.

  Morgen na de stemming kunt u lezen wat het resultaat is op http://www.zineuropa.groenlinks.nl/

  Met vriendelijke groet,

  Mieke van der Vegt
  Beleidsmedewerker GroenLinks Europa

  Conclusie:
  Echt zorgen hoeven we ons in Nederland misschien nog niet te maken, maar toch vervelend dat men zich uberhaupt met dit soort zaken denkt te moeten bemoeien en iets om goed in de gaten te houden!

  Met dank aan Groen Links voor de snelle en uitgebreide beantwoording.

 6. 1 Jan Hopmans:

  Ik ben in ieder geval blij dat je van GroenLinks gewoon reactie terug krijgt en zelfs later nog extra uitleg en informatie.
  Bedankt. 🙂 ^^

  Groeten, Jan.

 7. 1 Europees Parlement onderhandelt over afsluiten burgers van het Internet | Kletskous:

  […] met grote meerderheid een amendement (wijzigingsvoorstel) aangenomen door het Europees Parlement op het Telecompakket, waarin bepaald werd dat er geen beperkingen mogen worden opgelegd aan de fundamentele rechten en […]

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)