Europees Parlement onderhandelt over afsluiten burgers van het Internet

Het zijn verwarrende tijden voor wat betreft de toekomst van het Internet. Op diverse fronten wordt er gesproken over het aan banden leggen van de vrijheid van de gebruikers ten gunste van met name de muziek- film- en software-industrie. Daarbij blijkt keer op keer hoe ondemocratisch Europa georganiseerd is.

Zo was er met grote meerderheid een amendement (wijzigingsvoorstel) aangenomen door het Europees Parlement op het Telecompakket, waarin bepaald werd dat er geen beperkingen mogen worden opgelegd aan de fundamentele rechten en vrijheden van internetgebruikers zónder een voorafgaande rechterlijke uitspraak.

Als de Tweede Kamer hier een wetswijziging aanneemt dan heeft de regering dat maar op te volgen, tenzij ze het willen laten aankomen op een kabinetscrisis. In Europa gaat dat anders. Daar gaat dan nadat een amendement is aangenomen, een delegatie van de volksvertegenwoordiging onderhandelen met de niet democratisch gekozen Europese Commissie. De Commissie staat erom bekend nogal gevoelig te zijn voor de belangen van grote bedrijven, die middels enorme aantallen lobbyisten in Brussel vertegenwoordigd zijn. Maar goed, de onderhandelaars hebben inmiddels een compromis bereikt.

Het compromis luidt als volgt:

“Measures taken by Member States regarding end-users’ access to or use of services and applications through electronic communications networks shall respect the fundamental rights and freedoms of natural persons, as guaranteed by the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms and general principles of Community law.

Any of these measures regarding end-user’s access to or use of services and applications through electronic communications networks liable to restrict those fundamental rights or freedoms may only be imposed if they are appropriate, proportionate and necessary within a democratic society, and their implementation shall be subject to adequate procedural safeguards in conformity with the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms and with general principles of Community law, including effective judicial protection and due process. Accordingly, these measures may only be taken with due respect for the principle of presumption of innocence and the right to privacy. A prior fair and impartial procedure shall be guaranteed, including the right to be heard of the person or persons concerned, subject to the need for appropriate conditions and procedural arrangements in duly substantiated cases of urgency in conformity with European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms. The right to an effective and timely judicial review shall be guaranteed”.

Wat betekent dit:

Een onafhankelijke, maar niet per se rechterlijke – procedure dus, inclusief het recht om te worden gehoord. Het is mij ook niet duidelijk of deze procedure voor de afsluiting dient plaats te vinden of dat het ook erna kan, daarvoor is de zin: “The right to an effective and timely judicial review shall be guaranteed”, te vaag.

Toch is de Zweedse PiratenPartij erg tevreden over het onderhandelingsresultaat en schijnen ook de Groenen ermee in te stemmen. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat er een recht om te worden gehoord is ingebouwd. Dat zal er waarschijnlijk toe leiden dat niet Jan en Alleman lukraak van het Internet zal worden afgesloten voor een paar downloads omdat de uitvoering daarvan tot een onbetaalbare bureaucratie zou leiden.

Verder mag afsluiten alleen als dat een passende maatregel is, in verhouding staand tot de overtreding en noodzakelijk in een democratie. Ik kan me eigenlijk amper voorstellen dat er gevallen zouden zijn van het downloaden van muziek, films of software die de democratie in gevaar zouden brengen, maar de Europese Commissie en het Europarlement blijkbaar wel.

Naast deze zaak, spelen er nog een aantal andere onderwerpen die belangrijk zijn voor de toegang tot – en vrijheid van mensen op het Internet. Om dit verhaal niet te lang te maken, kom ik daar in volgende blogposts op terug.

7 reakties

 1. 1 Vincent:

  (De Zweedse Piratenpartij is onderdeel van de Groenen en, als ik het goed heb, de woordvoerder op dit onderwerp voor ze, dus als die ermee instemt doen de Groenen dat allemaal.)

  Het verbaast me overigens dat ik je niet heb gehoord over de plannen van Hirsch Ballin om mensen af te sluiten van internet.

 2. 1 Catharina:

  Hoi Vincent. Ik heb het daar al wel eens over gehad. Dat wetsvoorstel komt voort uit het rapport van de Commissie Gerkens: https://kletskous.com/2009/06/18/downloaden-straks-verboden-en-wat-dan/

 3. 1 Vincent:

  Ah, oh ja 🙂

 4. 1 Catharina:

  Jij hebt ook een blog; schrijf jij het vervolg?

 5. 1 Vincent:

  Ha, ja daar zeg je zoiets. Ik ben nog steeds van plan een blog op te starten op m’n domein, maar zoals al bij mijn Xubuntu-blog te zien is weet ik niet echt meer de tijd te vinden om regelmatig iets te schrijven…

 6. 1 Catharina:

  1 x per maand is ook regelmatig 🙂

 7. 1 Vincent:

  Blijft mijn punt 😛 (Mijn nieuwste post: 31 juli 2009…)

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)