Kom in actie voor het Europees Burgerinitatief!

Europees burgerinitatiefVandaag is er door het Europese Parlement gestemd over het Telecom Package.  Helaas is de berichtgeving over de uitslag van de stemming weer erg verwarrend. Maar wat mij wel steeds meer duidelijk wordt is, dat zo langzamerhand de belangrijke beslissingen worden genomen in Europa, of wij het daar nu mee eens zijn of niet. Ook de nieuwe Grondwet of Verdrag, zoals ze dat nu noemen  zal er wel komen, ondanks dat deze in referenda  in diverse landen, onderuit is gehaald. Men trekt zich daar kennelijk weinig van aan en stoomt lustig door…

Daar komt nog bij dat wij erg slecht op de hoogte gehouden worden van wat er nu allemaal precies daar wordt besloten en wat daarvan de gevolgen zijn op nationaal niveau.  Kranten schrijven er amper over en van de tv hoef je ook niet veel te verwachten, al is er morgenavond wel een lijsttrekkersdebat bij Pauw en Witteman. Met name de kranten klagen over afkalvende  aantallen abonnees, maar is dat een wonder? Van de journalistiek mag je toch verwachten dat zij iets toevoegen aan het nieuws wat we de dag ervoor al hebben gelezen op Digg of zelfs op sites als Twitter of Nu.jij? Zij worden er tenslotte voor betaald..

Maar goed.. we hebben dus nu te maken met Europa. Een ondemocratisch systeem, met steeds meer bevoegdheden, ondoorzichtige besluitvorming, slecht- of ongeinformeerde burgers en waar lobbyisten van bedrijven meer invloed lijken te hebben dan wij.

Een belangrijk aspect van het niet-democratisch zijn is dat het door ons gekozen Europees parlement zelf geen wetsvoorstellen mag indienen. In Nederland kan de Tweede Kamer dat wel, in de vorm van een initiatief wet.

Ook wij als burgers hebben amper invloed op het Europees beleid, maar dat moet dus snel veranderen, wil Europa draagvlak krijgen. Draagvlak is steeds meer nodig omdat wij, vooral via het Internet steeds meer weten en ook meer mogelijkheden hebben om actief te participeren en die mogelijkheden ook opeisen.

Zo loopt er nu een actie voor een Europees Burgerinitatief. Daarmee kan iedereen die voldoende handtekeningen inzamelt (de Europese Grondwet spreekt van 1 miljoen),  een onderwerp direct op de EU-agenda zetten. De EU moet dit onderwerp volwaardig behandelen en beantwoorden.

Van de site: “De EU kan alleen functioneren als de burgers haar willen. Als mensen Europa ervaren als iets dat ze met elkaar vormgeven, ter verbetering van hun eigen leven. Het Europees Burgerinitiatief is een eerste stap op weg daarnaartoe. Er moet nog meer gebeuren om van Europa een echte democratie te maken, maar met het Europees Burgerinitiatief kunnen Europeanen in ieder geval hun stem in Brussel laten horen”

Het burgerinitatief lijkt mij inderdaad een eerste noodzakelijke stap om meer grip te krijgen op Europa. Hier kun je de oproep tekenen voor het opnemen van het Burgerinitatief in de Europese Grondwet.

7 mei 2009     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Werner:

  Hoewel ik het idee toejuich heb ik niet getekend. Tien miljoen handtekeningen vind ik te veel. Zijn de ivoren torentjes werkelijk zo hoog dat we blij moeten zijn dat we maar liefst 10.000.000 handtekeningen moeten verzamelen om alleen maar een voorstel te mogen indienen? Ik vermoed dan ook dat de heren en dames in de torentjes zich om het Burgerinitiatief verkneukelen.

 2. 1 Catharina:

  Hoi Werner,
  Het is geen 10 miljoen, maar 1 miljoen..

 3. 1 Werner:

  Bedankt, je hebt helemaal gelijk! Een nulletje ernaast, blijkbaar gaan dit soort getallen mijn pet ver te boven. Voor de strekking van het verhaal maakt de fout overigens niets uit. Als het enkel maar gaat om het mogen indienen van een voorstel denk ik meer in de orde van grootte van 10.000 handtekeningen.

 4. 1 Catharina:

  Dan hoeven we alleen maar 1 x 1 miljoen bijelkaar te krijgen en dan doen we als eerste het voorstel om de grens te verleggen naar 10.000 :-). Moet toch lukken met zo’n 500 miljoen europeanen?

 5. 1 Vincent:

  Ik ben voor een Europees burgerinitiatief, maar of dat nou in de grondwet moet… (Overigens stond op de site niet dat ze dat willen, dus ik heb wel getekend.)

 6. 1 ton:

  En dat is 2907!

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)