Hoe kranten kunnen overleven in het Internet tijdperk

Iedereen weet wel dat kranten het tegenwoordig moeilijk hebben. Zelf ben ik nog “ouderwets” en hecht ik wel aan een krantje bij het ontbijt, maar volgens mij ben ik een uitstervend ras.

Nu kwam ik gisteren deze column tegen op Webwereld van Luuk Koelman, waarin hij stelt dat het eigen schuld is van de kranten omdat ze teveel gratis artikelen weggeven op hun websites, waardoor mensen het nu niet meer inzien van het betalen voor een krant. Zijn advies is om daarmee op te houden en dan zullen de mensen als vanzelf de krant weer gaan kopen..

Hij vergelijkt het maken van een krant met het bakken van een brood en een bakker geeft toch ook zijn brood niet weg?? Nee, inderdaad; maar een brood kun je eten en een krant niet. Een brood kun je niet downloaden via het Internet, het nieuws wel.

Maar volgens Luuk zijn websites van kranten een bodemloze put en valt er alleen met de papieren editie geld te verdienen.  Dus het kappen van bomen, drukken van een krant op papier en het in stand houden van een duur verspreidingskanaal zou goedkoper en lucratiever zijn dan het vullen van een website?

Ik dacht het toch niet! Wat de kranten wel moeten doen is zich onderscheiden van oppervlakkige sites als Nu.nl door te komen met goed doorwrochte verhalen en onderzoeks journalistiek. Ervoor zorgen dat mensen op internet over je praten, je site toevoegen aan hun rss lezer…

Waar we geen behoefte aan hebben, is aan luie journalisten die blindelings vertrouwen op Wikipedia, maar aan hen dit juist kritisch in de gaten houden. Zorg ervoor dat webloggers over je bloggen en je gaan zien als een betrouwbare bron van informatie. Maak je content vrij beschikbaar, zodat iedereen er naar mag linken en eruit citeren, op voorwaarde van een link naar het originele artikel op je website. Kortom, journalistiek bedrijven en je onderscheiden van “het gepeupel”.

Maar waar moet de krant dan van leven?

In ieder geval van advertenties op de website. Dat moet niet zo moeilijk zijn, want bedrijven betaalden zich altijd scheel voor een advertentie in de krant. Met een website heeft een krant al snel een veel groter bereik, dan met een papieren editie, maar blijkbaar zijn de adverteerders hier nog niet van overtuigd. Op internet vervallen de kosten van het papier, het drukken en van distributie.  De krant hoeft dus eigenlijk alleen nog de journalisten te betalen: de marketing wordt wel gedaan door de bloggers op Internet en voor het werven van adverteerders zou je eens kunnen kijken naar de mogelijkheden van affiliate marketing. Ga desnoods e-book readers verkopen..

Kortom, kansen te over; je moet ze alleen wel willen zien.

3 reakties

 1. 1 Ronald:

  Precies, kansen genoeg.
  Dus: innoveer of wordt irrelevant.

 2. 1 reekje:

  juist

  reekje

 3. 1 Jaap de Vrede:

  Goed stuk.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)