“Schade illegale software neemt toe” – Stap nu gratis over op legale software en voorkom uitbreiding politiestaat

De BSA (Business Software Alliance en waakhond van softwarebedrijfen als Microsoft, Apple en Adobe)  roept weer eens ach en wee, want volgens hen is de schade als gevolg van het gebruik van illegale software in Nederland, toegenomen. Dit ondanks dat het percentage van de gebruikte illegale software gelijk is gebleven, namelijk 28%.

Ik neem aan dat dit percentage alleen slaat op software die in gebruik is bij bedrijven, want je maakt mij niet wijs, dat het percentage illegaal gebruik onder particulieren, maar 28% is. Wie koopt er nu een legale versie van bijvoorbeeld Photoshop, MSOffice of het nieuwste besturingssysteem van Microsoft zolang een nieuwe computer nog niet nodig is? Zelfs Microsoft snapt dit al bijna, want die geeft de nieuwste Windows 7 nu een jaar lang weg..

Voor het berekenen van de schade gaat de BSA gaat er voor het gemak maar van uit dat iedereen die nu een illegale versie gebruikt, ook over zou gaan tot de aankoop van hetzelfde product als illegaal gebruik onmogelijk zou zijn. Maar dat is natuurlijk niet zo. In dat geval zouden mensen op zoek gaan naar alternatieven en dan al snel uitkomen bij programma’s als Open Office, The Gimp en bijvoorbeeld Ubuntu Linux.

Ik denk zelfs dat het illegale gebruik winstgevend is voor de software leveranciers, want een aantal mensen zal uiteindelijk, bijvoorbeeld omdat ze een bedrijf beginnen, toch overgaan tot aankoop van een legale versie van het pakket waaraan ze gewend zijn, maar daar horen we de BSA niet over..

Integendeel! De BSA vindt dat er veel strenger gecontroleerd moet worden en dat het publiek moet worden overtuigd van de waarde van “intellectueel eigendom”.  Nog een aanbeveling: “Maak een aanzienlijk deel van het overheidsbudget vrij om dit probleem aan te pakken, waaronder nationale IP-teams, grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden en training voor politiemensen en juridische experts.”

Kortom, de belastingen maar flink omhoog of minder geld naar onderwijs of bijvoorbeeld gezondheidszorg, zodat de overheid ons nog meer kan controleren en leren over de waarde van intellectueel eigendom..

Wie niet op uitbreiding van de politiestaat zit te wachten, stapt beter vandaag dan morgen over naar vrije software. Bij vrije software bestaat er helemaal geen “intellectueel eigendom”; vrije software is van iedereen! Controle is dan ook nergens voor nodig, dus dat bespaart weer een hoop geld en gedoe wat beter aan iets nuttigs besteed kan worden waar we allemaal wat aan hebben..

12 mei 2009     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Werner:

  Helemaal mee eens. Vroeger had ik al eens de vraag gesteld wat ze er bij Microsoft van zouden vinden als iedereen die een illegale versie van Windows gebruikt zou overstappen op linux. Nu kan die die vraag uitgebreid worden tot de volgende: wat zou de BSA ervan vinden als iedereen ter wereld die illegale software op zijn computer heeft staan dat vandaag eraf zou gooien en zou overstappen op vrije software?

 2. 1 ikkefc3:

  Je beschrijft terecht een probleem: De producenten van die software (eigenlijk de BSA, want sommige bedrijven hebben niets op piraterij van hun software tegen) gaan er vanuit dat iedere “illegale” download gelijk is aan een gemiste verkoop.
  Dit is waarschijnlijk niet zo en zoals je besschrijft: Het stimuleert eerder de verkoop. Als ik geen Flash of Dreamweaver had gebruikt, had school nooit het idee gehad om het aan te schaffen.

  @Werner:
  De BSA zou dat geweldig vinden, want dan hoeven ze alleen maar nog minder te doen voor hetzelfde geld (en alleen nog maar meer nutteloze dingen te bedenken en overheidsgeld voor aan te vragen)

  ikkefc3 vanuit Rome

 3. 1 Vincent:

  Ik zou zeggen: laat die bedrijven er zelf eens achteraan gaan en bewijzen dat het meer oplevert (iig meer dan dat dat ze kost). Ik wed dat er opeens veel meer mensen gratis software gebruiken, wat vaak neerkomt op vrije software 🙂

 4. 1 Vrijdenker:

  Ik gebruik al drie jaren Ubuntu en ben er zeer tevreden van. Het heeft wat tijd gekost om van mijn MTBS (Microsoft Trained Brain Syndrome) af te kicken, maar ik heb intussen heel wat goede vrije alternatieven leren kennen. Voor een thuisgebruiker volstaat OpenOffice meer dan voldoende en voor een amateur die wat foto’s wil bewerken is GIMP een fantastisch en zeer krachtig alternatief. Jammer dat de pc-boeren alhier geen preinstalled
  Ubuntu aanbieden.
  Na verloop van tijd ben ik fier geworden niet meer afhankelijk te zijn van de hegemonie van bedoelde multinational. In die zin ben ik een vrijer mens geworden. Open source is een uitnodiging om samen te gaan werken aan ICT-technologie – “samen” gaan werken, “samen” gaan uitbouwen. Iedereen heeft er zijn zeg in en iedereen krijgt de mogelijkheid het eventueel anders uit te bouwen. Dat is ook een aspect van vrijheid en vrij zijn. Het is jammer om zien hoe velen blijven bijdragen tot het ict-imperialisme van een welbepaald bedrijf. Het is natuurlijk
  hun vrijheid dat te doen … maar sommigen beseffen niet eens dat er andere mogelijkheden zijn en dat maakt deze geschiedenis maar al te pijnlijk. Afhankelijk zijn en het niet eens beseffen … hoe kan men zich dan nog een “vrij” mens noemen?

 5. 1 Catharina:

  Mooi gesproken!

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)