“Veel Nederlanders geloven in complotten” – Oh ja, is dat zo en hoe komt dat dan?

Volgens een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Nu.nl geloven veel Nederlanders in verschillende complotten. Helaas ontbreken relevante cijfers en is het onderzoek nergens te downloaden, waardoor er weinig zinnigs over te zeggen is.

Wat wel wordt vermeld, is dit:

“Hoe ouder we worden (boven de 35 jaar), hoe vaker we in één of meerdere complottheorieën geloven (66 procent onder de 35 jaar versus 79 procent boven de 35 jaar). Het verschil tussen hoog- en laagopgeleid is minder groot: 78 procent versus 70 procent. Wel geloven lageropgeleiden vaak in meer theorieën dan de mensen met een hogere opleiding (68 procent versus 48 procent).”

Dit zegt natuurlijk weinig. Waarschijnlijk is het zo dat steeds meer Nederlanders niet zonder meer de officiele lezingen van de overheid of de media meer voor zoete koek aannemen en ook zelf op onderzoek uitgaan. Vaak roept dat dan vragen op, vragen die niet door de overheid of de media beantwoord worden.  Via het Internet is nu eenmaal veel meer informatie voor iedereen beschikbaar, dan voorheen. Het is dan ook niet gek dat er meer twijfel is aan officiele lezingen en verhalen in de krant of op het journaal.

Voor de overheid moet dit best bedreigend zijn. Het volk valt niet zomaar meer te sussen met wat geruststellende toespraken voor de televisie, twijfelt aan de lezingen in de oude (controleerbare)  media en dat maakt de positie van de overheid een stuk lastiger.  Ook komt er veel meer naar buiten nu over misstappen van politici, waardoor het geloof in de politiek nu niet bepaald toeneemt.

Maar in plaats van juist gebruik te maken van juist de mogelijkheden van Internet tot een meer actieve participatie van burgers en daardoor te werken aan herstel van het vertrouwen, zien we een totaal omgekeerde reactie:

De overheid vertrouwt het eigen volk steeds minder en bespioneert ons steeds meer:

Elke maand kwart miljoen verzoeken om gegevens telecom gebruikers

Wet Bewaarplicht

Er wordt veel geld uitgegeven aan nieuwe registratiesystemen, zoals, het Electronisch Kinddossier, het EPD en de OV-chipkaart, die de overheid in staat stellen om ons voortaan van de wieg tot het graf te volgen, maar die ons verder weinig meer opleveren, dan een Big Brother Maatschappij.

Ons recht op privacy is vastgelegd in De Grondwet, maar dat recht is nu tot vrijwel een dode letter gereduceerd.

Ondertussen worden de mensen steeds ontevredener en dreigen massaal op Wilders te stemmen en de politiek snapt dat niet of wil het niet snappen en gaat door met struisvogelpolitiek. Als de meerderheid zich in een referendum uitspreekt tegen de nieuwe Europese Grondwet, noemt Balkenende het ineens “Verdrag” en is een nieuw referendum niet meer nodig.. Dit onder het motto: “het volk heeft het niet begrepen..”. Maar de meerderheid weet inmiddels echt wel dat Europa niet democratisch is en dat we daardoor als burgers nog minder invloed zullen hebben.

De overheid maakt zich zo tot tegenstander van de burgers en dat lijkt me geen gezonde situatie. Vandaar hier een nieuwe complottheorie, waarvan ik niet weet of die waarheid zal worden, maar waar we wel met zijn allen goed voor moeten waken:

“De overheid zal de vrije toegang tot het Internet steeds lastiger maken. Steeds meer websites zullen gecensureerd worden en er komen pakketten van goedkoop tot heel erg duur om vrije toegang voor de meerderheid te beperken.”

Het is belangrijk om dit niet te laten gebeuren.  Signalen dat dit eraan zit te komen, zijn er helaas wel.

Zie ook:

Gaat het Europees Parlement het Vrije Internet om Zeep helpen?

Wat kunnen wij hieraan doen?

13 mei 2009     Europese Politiek, Politiek     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Jan Hopmans:

  Ik vindt dit een hele mooie blog post. Zal zo moeten zijn dat meer mensen hier op reageren. Had ik eigenlijk wel verwacht. 🙂
  Vindt deze echt heel mooi en duidelijk geschreven.

  De mensen zouden weer wat meer met de politiek contact moeten maken. Ook iets wat o.a. tegenkwam; http://www.mysociety.org/projects/ . Heeft me aan het denken gezet, wat je allemaal niet wel beter kan doen. Hoeveel je de politiek allemaal wel niet beter kan maken.
  Het is bevolking in macht over de politiek, een echt [b]demo[/b]cratie.

  Dit is even een korte reactie. 🙂

 2. 1 Catharina:

  Leuk om te horen. Eerlijk gezegd vond ik het zelf ook wel een aardig stukje :-). Interessante link ook. Zal er eens goed naar kijken. Dank je wel.

 3. 1 Jan Hopmans:

  Graag gedaan. ^^

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)