Freedom not Fear morgen op het Museumplein

Freedom not Fear 2009Morgen is er een manifestatie op het Museumplein in het kader van een internationale Actiedag voor vrijheid.  Waar gaat dat allemaal over:

 • Er wordt gedemonstreerd tegen controledrift, massale dataopslag, bewaarplicht, overmatig camera-toezicht, slimme energiemeters, het EPD, de uitgebreide identificatieplicht.
 • Er wordt aandacht gevraagd  voor de afbraak van privé communicatie tussen advocaten en cliënten, dokters en patiënten, journalisten en hun bronnen, het biechtgeheim.
 • Er wordt gewaarschuwd voor het vervagen van de afbakening tussen politie en geheime diensten.
 • Er wordt aandacht gevraagd voor de burgerrechten en de vrijheden die tijdens De Verlichting verworven werden en gesteld dat we vertrouwen moeten hebben in de vrije maatschappij.

Klik hier voor het volledige programma. De organisatie is in handen van de Vereniging Vrijbit en er wordt samengewerkt met diverse andere organisaties.

Ga ik erheen? Ik twijfel nog; ik vind het heel belangrijke onderwerpen, maar heb tot nu toe wel erg weinig publiciteit voor dit evenement gezien en ik heb geen zin om met anderhalve man en een paardekop op het Museumplein te staan.

Verder krijg ik  nog niet zo’n hoogte van die Vereniging Vrijbit. Op hun website staat bijvoorbeeld niet wie het bestuur vormen. Ik weet dat inmiddels wel omdat ik dat per mail heb opgevraagd, maar op mijn vraag of en waar de verslagen van de maandelijkse vergaderingen ergens online staan, heb ik tot nu toe geen reactie gehad en op de website kan ik ze niet vinden. Voor een vereniging die zich sterk maakt voor o.a. een vrije toegang tot informatie, vind ik dat toch op zijn minst een beetje vreemd..

Aan de andere kant, kritiek vanaf de zijlijn is gemakkelijk en het wordt zeker tijd dat meer mensen zich gaan realiseren wat er de laatste jaren met onze rechten en vrijheid is gebeurd.  Wat vind jij? Zal ik gaan en wat doe  jij?

11 september 2009     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

11 reakties

 1. 1 Werner:

  Niet gaan. Niet reageren op serieuze email vind ik onbeschoft. Ik ga zelf ook niet, want ik moet werken, maar misschien fiets ik er onderweg even langs.
  En nu we het toch hebben over het niet beantwoorden van email, hoe zit ’t met de aanvraag voor ’n theme camp op Burning Life? Je wilde zo graag dat ik je die zou toesturen, maar ik heb nu al 2 dagen niks gehoord en morgen, 12 september sluit de inschrijving.

 2. 1 Jan Stedehouder:

  Hadden die vorig jaar niet iemand die een presentatie gaf over buitenaardse wezens en invasies?

  Je hebt gelijk, aan de kant blijven staan is niet de oplossing. Maar het moet wel een inhoudelijke zinvolle kant zijn. Just my 2 cents.

 3. 1 Catharina:

  Wij zijn toch gegaan en ja ze hadden inderdaad vorig jaar iemand (Marcel Messing) die een presentatie gaf over reptielen of zoiets en dat riep toen veel controverse op en misschien vandaar ook dat er nu geen sprekers meer waren vanuit de politiek.

  Er waren ook deze keer weinig mensen; ik schat het op ca. 100 + 2 politie mensen en 1 in vermomming. Wel bleven er geregeld passanten geïnteresseerd hangen, zo kwamen er een paar jochies langs van een jaar of 17 en die zeiden tegen elkaar: “oh, dit gaat over privacy en zo, da’s wel goed joh, waarop een derde zei: ja, maar die camera’s zijn toch ook wel goed soms hoor, bijvoorbeeld als je slachtoffer wordt van geweld…

  De manifestatie was op zich best goed georganiseerd. Er waren denk ik zo’n tien verschillende organisaties vertegenwoordigd met een stand, maar wat mij dan wel verbaast is dat die blijkbaar met zijn allen nog niet in staat zijn om meer dan 100 mensen op de been te krijgen..

  Vanwege parkeerperikelen (gingen eerst naar p&r bij Olympisch Stadion, maar daar werd ons verteld dat het vol was, maar dat we daar nog wel konden parkeren tegen het normale uurtarief en dan zonder ride..) kwamen wij wat laat aan en heb ik dus niet alle sprekers gezien, maar wat mij vooral opviel in het slotbetoog van de voorzitster van Vrijbit was dat ze erg hun best doen, bijvoorbeeld door nu in beroep te aan bij het Europese Hof tegen de opslag van vingerafdrukken in databases in Nederland, maar dat ze daarbij ook aangaf dat het de vereniging ontbreekt aan juridische kennis en dat ze daar ook vaak kritiek op krijgen van mensen, maar dat niks doen voor hun geen optie is, onder het moto: “wij hebben er in ieder geval alles aan gedaan.. ”

  Maar ja, uiteindelijk gaat het niet om jezelf schoon te praten, maar om bewustwording en samenwerken en als bepaalde kennis niet aanwezig is binnen zo’n vereniging dan moet je zorgen dat je die kennis toch binnen krijgt. Leg bijvoorbeeld eens iets voor aan Arnoud Engelfried: http://www.arnoud.engelfriet.net/ die wel verstand heeft van juridische zaken en ook geïnteresseerd is in dit soort onderwerpen. Misschien wil hij best helpen.

  Ook qua aantal bezoekers stak Vrijbit de hand niet in eigen boezem – want zij doen tenminste iets – maar riep vooral de aanwezigen en aanwezige organisaties op om ervoor te zorgen dat er volgend jaar meer mensen aanwezig zijn.

  Mijn conclusie:
  Het onderwerp “vrijheid” en inperken van vrijheden leeft in Nederland nog niet en ook Vrijbit is er tot nu toe niet in geslaagd om dat wel te laten leven, maar ze leveren in ieder geval een bijdrage.

  Mijn vraag:
  Hoe en met wie gaan we ervoor zorgen dat dit belangrijke onderwerp volgend jaar of liever nog veel eerder, wel meer mensen op de been krijgt?

 4. 1 Catharina:

  @Werner; Burning Life aanvraag is gisteren verstuurd; dank en sorry 🙂

 5. 1 Jan Stedehouder:

  Zo te zien was het in Duitsland een stuk drukker: http://www.euronews.net/2009/09/13/data-protection-march-in-berlin/

  Misschien een idee voor Vrijbit om eens met de buren te gaan praten?

 6. 1 Denis:

  Dus dan allemaal naar de Vrijheidsparade!

  http://www.vrijheidsparade.nl

 7. 1 Jan Hopmans:

  Wat ik me eigenlijk afvraag:
  Waarom bevinden er twee manifestaties plaats vlak na elkaar?

  Dat is toch niet nodig, naar mijn idee hadden ze hier ook ietwat meer kunnen samen werken hadden er misschien wat meer mensen gekomen.
  Ook had het niet tezamen gehoeven, 2 verschillende manifestaties gezamenlijk gecoördineerd kan ook.

  Groeten, Jan.

 8. 1 Catharina:

  @ Werner en Jan: inmiddels boos mailtje gehad van de voorzitster van Vrijbit en kreeg te horen dat openlijke kritiek de organisatie geen goed doet.. Ik heb het er wel even mee gehad voor nu 🙂

 9. 1 Jan Hopmans:

  Whahahahahahahahahaahahahahaha x’D

 10. 1 Jan Stedehouder:

  Gossie, moeilijke combinatie ook: vrijheid van meningsuiting , Vrijbit, manifestatie voor vrijheid. Foei, wij allemaal! Geen openlijke kritiek meer. 😛

 11. 1 Jan Hopmans:

  Tja ik vond hem ook al daarom zo grappig, xD

 12. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)