Democratie = 1 x in de vier jaar een hokje roodkleuren?

Gandhi kreeg ooit de vraag voorgelegd wat hij vond van de Westerse beschaving:

Antwoord: “Dat lijkt me een heel goed idee”. Ik ben bang dat hij hetzelfde zou zeggen als ze hem naar de Westerse democratie zouden hebben gevraagd.

Want wat is een democratie?

Volgens Wikipedia:

In een democratie is de voltallige bevolking soeverein en is alle autoriteit gebaseerd op de (minstens theoretische) instemming van het volk.

Er zijn veel definities van democratie, maar bij allemaal is het duidelijk dat de macht bij het volk behoort en dat vaak om praktische redenen wordt gekozen voor een vertegenwoordiging.

Nu eens kijkende naar zomaar eens wat besluiten die onze Volksvertegenwoordiging en onze Regering de afgelopen jaren hebben genomen.

Ik heb het niet nagekeken, maar ik kan mij amper voorstellen dat ook maar een van deze maatregelen in de verkiezingsprogramma’s van onze regeringspartijen stond. Nog daargelaten, of van wat er wel in staat,Ā  iets van terecht gekomen is.

Onze Grondwet, waarvan we toch dachten dat onze grondrechten daarin redelijk gewaarborgd waren, blijkt feitelijk een wassen neus, doordat er vrijwel van ieder Grondrecht bij of krachtens de wet mag worden afgewezen en formele wetten niet aan de Grondwet mogen worden getoetst.

Sorry, maar ik vraag mij toch werkelijk af wat onze onvolprezen democratie nu eigenlijk voorstelt, want is dit nu echt de samenleving die wij met ons allen willen?

23 september 2009     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Jos:

  Volledig mee eens, maar de opsomming is niet compleet (is waarschijnlijk ook zo niet bedoeld…) maar…
  ik zou graag toe willen voegen aan de genoemde punten van onvrede: de vette salarissen die bestuurders in de (semi-)publieke sector voor zichzelf bedingen – zie scholen en zorginstellingen. Er wordt bezuinigd…om deze hoge salarissen te kunnen betalen! Ik ken in ieder geval een scholengemeenschap waar dit nu gebeurt (incl. grotere klassen en het schrappen van culturele activiteiten van leerlingen).
  En maar bla-bla dat het allemaal steeds beter wordt.

 2. 1 Nederland Schijndemocratie – deel 2 | Kletskous:

  […] had ik het ook al over onze zogenaamde Democratie en vandaag kan daar weer een hoofdstuk aan worden toegevoegd want op Webwereld las ik deze column […]

 3. 1 Catharina:

  Hoi Jos,

  Dank je wel en nee is niet compleet en ook niet zo bedoeld. dan zou ik dagwerk hebben šŸ™‚
  Vandaag in ieder geval weer een nieuw hoofdstuk aan het verhaal toegevoegd en tips blijven welkom.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)