Nederland Schijndemocratie – deel 2

Gisteren had ik het ook al over onze zogenaamde Democratie en vandaag kan daar weer een hoofdstuk aan worden toegevoegd want op Webwereld las ik deze column van Brenno de Winter, die een rechtszaak had aangespannen tegen het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in verband met de weigering van een verzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

De WOB is een belangrijk instrument, wat volgens mij nog veel te weinig wordt gebruikt om de overheid te kunnen controleren.  De Wet geeft iedereen het recht op informatie van de overheid. Brenno de Winter heeft daarvoor BigWobber opgericht.

In dit concrete geval ging het om een verzoek om informatie over de OV-Chipkaart, in het bijzonder om de onderbouwing achter een rapport over de privacy-gevolgen en -risico’s van die kaart. Die informatie werd Brenno geweigerd omdat die in handen is van een zogenaamde OV-Ambassadeur in de persoon van Jeltje van Nieuwenhoven.

Zij is hiervoor aangesteld door de Minister, krijgt 3 ton per jaar mee, een kantoor op het Ministerie, kan niet ontslagen worden, maar maakt desondanks geen deel uit van het Openbaar Bestuur en mag daarom haar informatie geheim houden. De rechter heeft dit inmiddels bevestigd.

Daar ga je dan met je Wet Openbaarheid van Bestuur.. Dit doet bij mij ook de vraag rijzen hoeveel er van dit soort “Ambassadeurs” er eigenlijk rondlopen op de Ministeries en wat zij daar uitspoken.  Ik heb zelf maar eens via de website Mail de Politiek contact opgenomen en werd daar doorverwezen naar  Tofik Dibi van Groen Links en het zou fijn zijn als jullie ook op een of andere manier zouden willen proberen om contact op te nemen met onze politieke vertegenwoordigers om aan te dringen op Kamervragen.

Het moet toch niet veel gekker worden…

24 september 2009     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Catharina:

  Via “mail de politiek” kreeg ik een mail om de e-mail aan Tofik te bevestigen en daarna een foutmelding.. Dat lijkt dus niet te werken. Ook hier kun je de e-mailadressen van de meeste kamerleden vinden: http://www.overheidslinks.nl/tweedekamer.htm

  Helaas niet van Tofik Dibi, dus die heb ik nu ” ten einde raad” maar via Hyves benaderd 🙂
  http://tofikdibi.hyves.nl/

 2. 1 reekje:

  O dus die site mail de politiek doet het dus niet.
  Ik heb er rond gekeken en er zijn maar bij een paar onderwerpen vragen beandwoord.
  terwijl de meeste vragen meer dan 100 dagen geleden gesteld waren.

  dus je kan het beste maar googlen op het email adres van de gezocht persoon
  ze zoeken op de social netwerksites
  of op tweedekamer.nl
  of op de site van de profintie de gemeente ezv.

 3. 1 Brenno de Winter:

  Dank voor je steun. Volgens mij hoort het dossier nu ook weer in de Tweede Kamer. Over Hoger Beroep moet ik diep nadenken.

 4. 1 Vincent:

  Citaatje uit Tofik’s Hyves-blog:

  Er zijn voorbereidingen voor een eigen website waar ik naast blogjes ook andere dingen met geinteresseerden kan delen. Deze hyves heeft zijn beste tijd wel gehad en zal op termijn ook stoppen.

  Dat zal dus waarschijnlijk ook niet echt helpen.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)