De ondergang van de Buma/Stemra

Wat in ieder geval duidelijk is geworden de laatste tijd, is dat het draagvlak voor organisaties als Buma/Stemra en Brein in de samenleving vrijwel volledig ontbreekt.  Geen mens die eigenlijk nog snapt waar dit soort organisaties mee bezig zijn en vooral de laatste actie van de Buma waarbij bloggers geld zouden moeten afdragen voor het embedden van YouTube filmpjes stuit op enorme weerstand. Ook Brein, die de laatste tijd vooral druk is met het bannen van The Pirate Bay uit Nederland – wat ze overigens niet lukt – kan op weinig sympathie rekenen.

Ondertussen is vrijwel iedereen op het Internet “illegaal” bezig  en loopt het risico op boetes en/of aangeklaagd te worden. Het wordt dan ook hoog tijd dat de politiek ingrijpt en de copyright wetgeving in overeenstemming brengt met de moderne tijd en -technologie.

Een aantal suggesties:

 • Beperk het copyright tot 5 jaar: muzikanten en schrijvers verdienen over het algemeen in de eerste vijf jaar het meeste met hun werk; daarna is het voor de meesten nog peanuts.
 • Zorg voor duidelijke regelgeving voor een tweede openbaarmaking, in die zin dat als iets legaal op het Internet staat er geen sprake van een tweede openbaarmaking kan zijn als het elders op Internet opduikt; als mensen het toch al gratis op Internet kunnen zien, waarom zouden ze het dan op een andere website niet gratis mogen zien? Als er een verwijzing bijstaat naar de originele site/maker  lijkt me dat geen enkel probleem. In tegendeel eigenlijk, want vaak is het goede reclame.
 • Schaf het automatisch copyright af en geef Creative Commons licenties ook een duidelijke wettelijke basis. Dit zorgt ervoor dat mensen een bewuste keuze maken.
 • Zorg ervoor dat onderwijsmateriaal en wetenschappelijke publicaties onder een vrije licentie beschikbaar komen omdat deze met gemeenschapsgeld worden betaald. Overigens zag ik vandaag dat ze daar in het Voorgezet Onderwijs al volop mee bezig zijn via: vo-content.nl en  voor het wetenschappelijk onderwijs is er sinds gisteren Aca-Wiki.

Tot zover mijn eerste ideeën; wat vind jij ervan? Eens, oneens,  aanvullingen?

Als uitsmijter tenslotte dit filmpje: De Ondergang van de Buma/Stemra:

Update:

Buma/Stemra kiest eieren voor zijn geld en laat particuliere bloggers en mensen met een hyves profiel met rust.

7 reakties

 1. 1 reekje:

  Heftig, die moet bij de buma ingeslagen zijn als een bom

  groetjes reekje

 2. 1 Marc:

  http://opensourcecinema.org/

 3. 1 Jan Hopmans:

  Hey,

  Ik vind dat nu non-commerciële doeleinden niet worden belast nog steeds gewoon principieel fout: Ik vind het hoe dan ook verkeerd om hier geld voor te rekenen. Het wel of niet voor commerciële doeleinden zou naar mijn idee helemaal niets hoeven uit te maken.
  Ook voor commerciële doeleinden blijft het promotie voor de artiest. No matter what.

  En wat mij betreft kan die copyright ook eens helemaal bediscussieerd worden. Er is helemaal geen bewijs dat het de welvaart en cultuur bevordert.

 4. 1 Catharina:

  @Marc: Ja, opensource cinema gaat het helemaal worden 🙂
  @Jan: Amen! Helemaal mee eens.

 5. 1 Jan Hopmans:

  @Marc/Catharina: naar Open Source Cinema ben ik inderdaad ook erg nieuwsgierig hoe dit verder gaat verlopen.

  @ Catharina: Bedankt. 😀

 6. 1 marc:

  @Jan/Catherina interessant hierin is, denk ik, het geluid van Lessig http://www.ted.com/talks/larry_lessig_says_the_law_is_strangling_creativity.html

 7. 1 Jan Hopmans:

  @marc: Bedankt, al had ik hem helaas al eens bekeken. 🙂 Het is inderdaad wel een goed filmpje. ^..^

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)