Blog Action Day – Van Armoede naar Klimaatverandering en weer terug

blog action dayVandaag is het Blog Action Day en het thema is klimaatverandering. Helaas kan ik met dit thema weinig.

Ik kan mij de tijden  nog goed herinneren dat er moord en brand geschreeuwd werd  over zure regen en later over het gat in de ozonlaag. Over beide hoor je eigenlijk nooit meer iets, maar over klimaatverandering des te meer.

Laten we er dan maar eens van uitgaan dat het zo  is en dat de opwarming van de aarde door mensen veroorzaakt wordt. Als dat laatste zo is, dan maak ik mij geen illusies. De grootste energieslurper en vervuiler zijn de Verenigde Staten en die zijn voorlopig niet van plan om daar iets aan te doen en van landen als India en China kun je  moeilijk verwachten dat zij dan maar voorop gaan lopen, terwijl ze nog geen een tiende van de vervuiling veroorzaken.  In tegendeel, denk ik. Het ligt voor de hand dat steeds meer mensen daar nu ook eindelijk wel eens een eigen autootje willen en een grote televisie.

De politiek komt er dus niet uit want die doet niet aan lange termijn denken. Verkiezingen zijn tenslotte eens in de vier jaar.  Bovendien is de politiek druk met het opkopen van banken en financiële instellingen om het doodzieke en doorgeschoten kapitalistische systeem nog wat langer in leven te houden.

Overigens maak ik me  ook geen illusies over het effect van Blog Action Day. Vorig jaar was het thema “Armoede” een vandaag de dag lijdt 1 op de 6 mensen op onze wereld honger en dat is meer dan ooit! Ook daarbij wordt als een van de oorzaken klimaatverandering genoemd.

Niet de politiek dus en niet Blog Action Day..  maar wat dan wel?

Morgen is het in ieder geval Wereldvoedseldag en de start van een driedaagse campagne tegen armoede:

“We will spare no effort to free our fellow men, women and children from the abject and dehumanising conditions of extreme poverty, to which more than a billion of them are currently subjected”.  Millennium Declaration from the United Nations.

189 wereldleiders hebben beloofd om dat voor 2015 te realiseren.  Deze campagne probeert ze daar aan te herinneren:

Misschien dat als we het allemaal gewoon niet meer pikken dat er iets kan veranderen..

15 oktober 2009     Politiek     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Vincent:

  Wat betreft klimaatverandering zie ik het maar somber in. Er moet nu echt wat gedaan worden, voornamelijk door de politiek, maar dat lijkt niet te gaan gebeuren. Het zou zo mooi zijn als Nederland nu een voortrekkersrol zou nemen – het zou ons ten eerste al een enorm kennisvoordeel opleveren als we nu al investeren in onderzoek naar nieuwe energie, en ten tweede zou het ons een veel sterkere positie aan de onderhandelingstafel opleveren waarmee we als klein lang toch meer kans hebben grotere landen te bewegen meer moeite voor de aarde te doen.

 2. 1 jackvans:

  Hoezo? Het klimaat verandert als 6 miljard jaar. Denk je echt dat de mens er invloed op heeft? Iedereen kletst iedereen na. Info die niet past in de klimaathysterie c.q hype zie of lees je niet. Twee voorbeelden.
  Vorig jaar was er nieuws over de ‘dramatische’ afname van het ijs met een oppervlakte zo groot als Californië. Deze feiten werden breed uitgemeten in de media. Later bleek e.e.a. te berusten op een meetfout van de satelliet met een kapotte sensor. Deze info was NIET te vinden in de media.
  De afgelopen 10 jaar is de temperatuur op aarde niet gestegen maar licht gedaald.
  Het hele hockeystick model deugt van geen kanten, wat inmiddels ook is aangetoond [http://www.climateaudit.org/].
  Maar ook al zou de aarde wat opwarmen zoals in de Middeleeuwen ook het geval was, wordt je daar ongelukkig van? Wijnbouw in Engeland, Denemarken en Nederland, prettige zomers…

 3. 1 Vincent:

  Het maakt niet uit of het natuurlijk is dat het klimaat verandert, het gaat erom dat het enorm veel leed zal veroorzaken (en al veroorzaakt) en dat we daarom er alles aan moeten doen dit tegen te gaan.

  Ik hoop van harte dat je laatste alinea een grap is. Al zouden we er hier in Nederland niet veel last mee krijgen (wat natuurlijk niet het geval is – als de zeespiegel verder stijgt ligt ofwel half Nederland onder water, ofwel zijn we nog ontzettend veel meer geld kwijt aan het voorkomen daarvan), dan nog zal dat in andere landen niet het geval zijn. Landen die vaak vrijwel geen schuld hebben aan de opwarming van de aarde.

 4. 1 jackvans:

  Beste Vincent,

  Ben niet de enige ‘gek’ die niet in de klimaathysterie gelooft. Steeds meer wetenschappers uiten kritiek op het model van het IPCC. Dit geldt met name voor gepensioneerde wetenschappers. Niet omdat ze ineens seniel zouden zijn, maar niet meer afhankelijk van onderzoeksgelden. Immers goed nieuws levert geen onderzoeksgeld op. De wetenschap zou objectief moeten zijn, maar dat is ze allang niet meer. Het IPCC is een politieke club. Kijk eens naar het volgende filmpje.
  http://www.youtube.com/watch?v=Zu-Cy2eeGkg&feature=player_embedded

 5. 1 Catharina:

  Interessant filmpje Jack. Dank daarvoor. Ik sla maar vast aan het truien en geitenwollen sokken breien voor de nieuwe IJstijd 🙂 Brrrrrrrrrrrrrrrrr…..

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)