In wat voor bananenmonarchie wonen wij?

Een aanrader, de documentaire die Zembla gisteravond uitzond over Nederland als belastingparadijs voor multinationals.

Een aantal  zaken die mij opvielen:

 • Multinationals maken aparte afspraken met de belastingdienst over hoeveel belasting ze betalen en betalen in de praktijk amper iets (naar schatting 2%)
 • Multinationals profiteren van goedkope arbeid in ontwikkelingslanden en ontduiken daar vervolgens de belastingen door zich in Nederland te vestigen via een brievenbusadres
 • Volgens berekeningen loopt Nederland jaarlijks zo’n 16 miljard  aan belastinginkomsten mis,  want officeel zouden deze bedrijven 25% over hun winsten moeten afdragen. (€ 2200,– per belastingbetaler)
 • Dezelfde hoogleraren die meewerken aan de voorbereiding van nieuwe wetgeving over belastingen, zijn in dienst van multinationals om die weer te adviseren over hoe ze de belastingen kunnen ontduiken.

Als je het gemist hebt, kun je de documentaire hier bekijken:

19 oktober 2009     Politiek     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Vincent:

  Dat derde punt is natuurlijk niet helemaal geldig omdat Nederland er ook weer winst op maakt als multinationals zich hier vestigen, want zo veel aantrekkelijker is. Maar het is absoluut niet netjes richting, nou ja, eigenlijk iedereen die niet een multinational is.

 2. 1 Catharina:

  Vincent het gaat hier om vooral om brievenbus multinationals, die hier niks produceren. Als je de documentaire bekijkt dan zie je ook een gebouw voorbijkomen in Amsterdam, waar iets van 1600 bedrijven gevestigd zijn.

 3. 1 Jan Hopmans:

  Dit is best wel belachelijk, als men zoveel belasting kan ontduiken. Dat er veel bedrijven waren met Nederland als hoofdvestiging was mij al wel bekend. Alleen dat ze ook nog eens zoveel extra belasting extra kunnen ontduiken vind ik al echt erg. :S
  Als ze zich als een post adres in Nederland vestigen vind ik nog wel kunnen, maar als het echt ook nog eens over maar 2% belasting gaat vind ik dat dan weer wel heel erg laag… Gewoon normale belastingtarieven, als ze dan zich hier op een post adres vestigen vind ik dan oké. 2% is alleen echt te laag.

  Dat er ook heel erg veel van de ‘hoogleraren’ en ‘experts’ gebruikt word gemaakt verbaast me alleen dan ook weer erg weinig. Dat zie je dit moment in vele andere takken ook. Ook al is het nog zo erg.

  Ik zal die documentaire morgen ook eens gaan bekijken.

  Jan.

 4. 1 Catharina:

  @Jan: zoiets heet witte boorden criminaliteit 🙂 Helaas zijn daar dan meestal geen wetten voor om dat te voorkomen.

 5. 1 Jan Hopmans:

  Tja helaas, dat zou alleen naar mijn idee ook wel mogen gebeuren. Na veel denken zullen er na veel moeite vast ook nog wel goede manieren voor zijn te bedenken.

  Alleen tja, daar zijn natuurlijk ook weer experts bij nodig…

 6. 1 Werner:

  Goede documentaire, bedankt voor de tip! We wisten natuurlijk al lang dat multinationals heel wat juristen en belastingadviseurs in dienst hebben om zo weinig mogelijk belasting te hoeven betalen, maar het was interessant om eens te zien hoe zoiets nu precies gaat. En het uiteindelijk betaalde percentage overtrof zelfs nog mijn cynische verwachtingen. Kapitalisme in optima forma. En wat doe je ertegen? Niks natuurlijk. Volgens de Nederlandse bank gaat het om een geldstroom van 8.000 miljard per jaar. Dat is 8.000.000.000.000 Eurootjes, genoeg om half Nederland miljoenair te maken. Wel prettig vind ik dat de overheid niet echt haar best doet om de schijn hoog te houden dat ze onder een hoedje speelt met het groot kapitaal. De mensen die de wetten ontwerpen zijn gewoon in dienst bij de multinationals. En zelfs al zouden her of der ergens een paar integere personen rondlopen, wat moeten die dan beginnen tegen een jaarlijkse tsunami van 8 miljoen miljoen Eurootjes?

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)