Oproep aan het NOiV: Practice what you preach!

Het NOiV is de organisatie die de invoering van open standaarden en open source bij de overheid moet begeleiden.  Zowel Jan Stedehouder als Joost Geraets leverden afgelopen weekend stevige kritiek op deze organisatie. Aanleiding was een uitnodiging voor een bijeenkomst van het NOiV op 29 oktober a.s.

Hoofdpunten van kritiek:

 • De uitnodiging komt laat.
 • Aanmelden moet voor 21 oktober maar de agenda verschijnt pas op 26 oktober
 • De gekozen dag is beroerd omdat deze samen valt met de najaarsconferentie van het  NLUUG
 • Niet duidelijk is wie er uitgenodigd zijn en dit roept o.a. de vraag op of de Nederlandse open source gemeenschap voldoende wordt betrokken
 • Er is een oproep gedaan op Linkedin voor leden van de Linkedin NOIV-group. Deze groep bestaat uit ruim 650 leden, maar er is slechts plek voor 30 mensen.

Ook wordt kritiek geleverd op de openheid van de organisatie. De communicatie is vaak eenzijdig (top-down) en ook op de website is geen mogelijkheid tot discussie. Er is weinig zicht op wat er tot op heden eigenlijk gerealiseerd is.

Ik kan me wel vinden in de kritiek van Joost en Jan.  Het NoiV komt op mij ook een beetje autistisch over. Tot nu toe is ook niet gereageerd op de vragen van Jan op Linkedin. Wel heb ik op de website van het NoiV een mooi boekje gevonden met handreikingen over het ontwikkelen van open standaarden.  Daar staat o.a. in dat het Krechmer’s open standaarden model zal worden gevolgd, wat o.a. betekent dat het principe van Open Meeting wordt gevolgd:

“Iedereen mag meedoen in het standaardisatie proces. Geen stakeholders uitsluiten. Ook het mogelijk maken om tegen lage kosten op een ‘per-meeting’ basis deel te nemen is belangrijk. Dit maakt het ook voor studenten of voor MKB- bedrijven mogelijk om aan te sluiten. Meetings moeten duidelijk worden aangekondigd en er moeten zo min mogelijk barrières voor stakeholders zijn om deel te nemen. Als ontwikkelorganisatie moet je zuinig zijn op stakeholders die willen participeren. Veelal is het niet eenvoudig om stakeholders op de been te krijgen die willen participeren. Dus in plaats van drempels is activering meer op zijn plaats. De valkuil is om meetings alleen open te stallen voor een selecte groep van (betalende) stakeholders”.

Dus NOiV: Practice what you preach!

19 oktober 2009     Politiek, Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

10 reakties

 1. 1 Jan Hopmans:

  Hey. ^^

  Even wat kleine opmerking op deze blogpost:
  de link van NLUUG gaat naar de Najaars conferentie van 2007 ipv 2009.

  Ook vind ik de vergelijking met autisme niet echt toepasselijk, dit wil over de personen echt niets zeggen. Ook is dit naar mijn idee ook niet echt typisch autistisch gedrag en ook gewoon beetje rare opmerking. 🙂

  Verder vind ik ook 30 personen wel heel erg weinig. Voor der rest ben ik helaas niet echt bekend met deze organisatie. Al heb ik al wel eens hun website bekeken. Als het zo slecht gaat is het wel een beetje raar voor een organisatie die andere vooruit wilt trekken. 🙂

  Gr, Jan. ^^

 2. 1 Catharina:

  Dank, link aangepast. Ik bedoel de kwalificatie autistisch niet in relatie tot de personen. Het is een stijlfiguur , waarmee ik doel op de eenzijdige/top-down communicatie van de organisatie, die tegengesteld is aan wat mensen in de open source wereld gewend zijn.

  Overigens is deze bijeenkomst inmiddels afgesteld en is er discussie over een nieuwe vormgeving.

 3. 1 Jan Hopmans:

  Geen dank. ^^
  Ik ben er alsnog geen voorstander van. =) Ik vind het beetje makkelijk, terwijl het ook niet duidelijk maakt waar het eigenlijk om gaat. Al was dat door de andere uitleg alsnog wel duidelijk.
  Ik heb het er niet op om woorden en/of vooroordelen op die manier te gebruik. Ook als het niet als iets slechts gezien wordt of werkelijk in gelooft.

  Ik had het inderdaad gelezen. Zat nog even die blogs en berichten van Jan Stedehouder & Joost Geraets door te kijken. 🙂

 4. 1 Catharina:

  Prima, iedereen schrijft zo die gebekt is en ik houd af en toe wel van wat stijlfiguren om iets duidelijk te maken.

 5. 1 Jan Hopmans:

  Tja ieder zijn mening. 😛

  Die van mij is denk al wel duidelijk. ^^’

 6. 1 paulusfranciscus:

  Ook een stijlfiguur kan onfris, onaardig, kwetsend of ondoordacht zijn. De vergelijking van bepaalde personen met lijders aan een epaalde aandoening kan bijvoorbeeld kwetsend of beledigend zijn. “Autistisch” is daar een aardig voorbeeld van. “mongolen” ook. Denk aan “teringlijder”.

  Je redt je er dus niet uit door te roepen dat je “alleen maar” een stijlfiguur gebruikt.

 7. 1 Catharina:

  @paulusfranciscus: dan zou het inderdaad kwetsend of beledigend kunnen zijn en daarom vergelijk ik ook geen personen met een aandoening, als sommige personen daar dan toch aanstoot aan zouden nemen, dan spijt mij dat voor hen, want zo is het helemaal niet bedoeld.

 8. 1 Jan Hopmans:

  @Catharina: Ik vond het inderdaad ook niet beledigend ofzo. Belediging is alleen maar erg voor degene die er aanstaat aan neemt.

  Vondt het zelf alleen een beetje makkelijk om er een voordeel bij te halen terwijl er daarmee aan het punt voorbij gegaan word en niets extra zegt.

 9. 1 Mark:

  OM weer even terug te komen op de manier waarop het NOiV handelt.

  Ik ben het met je eens, ze doen te weinig. Dat komt vermoedelijk omdat ze geen werkelijke macht hebben. In de toekomst kunnen ze misschien een soort keurmerk, of een controle-maatregel gaan toepassen, maar nu is het allemaal nog een beetje gebakken lucht.

  Daarbij zijn het geen Open Source veteranen, die begrijpen dat interactie met de community en openheid ook in de PR naar voren moet komen.

  Al met al denk ik dat de NOiV zich een beetje low-profile wil houden omdat ze niet belangrijke potentiele politieke medestanders tegen de haren in willen strijken.

  Hoe dan ook, als bovenstaande klopt, daar heeft niemand iets aan. Dan liever gewoon als vanouds bottom-up en (helaas) langzaam de boel veranderen.

 10. 1 Catharina:

  Hoi Mark, daar is nu ook een bottom-up initiatief voor en je bent van harte welkom om mee te doen:
  http://www.open20.nl/elgg/

 11. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)