Flattr – vrijwillig betalen voor gratis!


Flattr this
Dankzij het Internet is tegenwoordig veel gratis. Iedereen met toegang  tot Internet kan vrijwel alles kan leren wat hij of zij maar wil,  gratis software downloaden, muziek luisteren of films te kijken.

Naast dit passief gebruik, is Internet ook een platform voor het publiceren van eigen werk, zonder tussenkomst van uitgevers, platenmaatschappijen e.d. Om een boek te publiceren, moest je vroeger goedkeuring hebben van uitgevers voordat zij bereid waren om risico te nemen en je boek te publiceren. Nu doe je dat gewoon via je eigen blog en/of via Lulu. Het maken van een cd en video kostte vroeger handen vol geld, maar nu nemen mensen dat vaak gewoon thuis op en publiceren het  via YouTube, Jamendo of The Internet Archive.

Internet geeft mensen zo meer zelfstandige mogelijkheden en het vermindert sterk de afhankelijkheid van derden, zoals platenmaatschappijen en uitgevers, maar natuurlijk moet er uiteindelijk toch brood op de plank. Het brood op de plank van de platenmaatschappijen en andere tussenpersonen is geen zorg van de makers en daardoor dalen de kosten van het werk  aanzienlijk. Schrijvers van boeken en makers van cd’s houden nu zelf ongeveer maar € 1,– over van iedere verkoop en boeken en cd’s  kosten meestal iets van tussen € 15.– en € 20,–. dus dat biedt perpspectieven,

Een zo’n perspectief is nu Flattr. Bij Flattr geven mensen geld voor de dingen die ze het waard vinden. Dat kan zijn software, muziek, een boek, een blog, een video, etc. Iedere deelnemer aan Flattr doneert maandelijks een zelf gekozen bedrag en dat wordt verdeeld onder zijn of haar keuzes.  Flattr is een initiatief van een van de oprichters van The Pirate Bay, Peter Sunde en van Linus Olson.

Om mee te kunnen doen, moet je je aanmelden bij Flattr en om geld te kunnen ontvangen, moet je zelf ook minimaal € 2,– per maand aan anderen doneren. Betalen kan via PayPal of creditcard. 10% van alle donaties gaat overigens naar Flattr zelf. Flattr is deze week pas opengesteld voor iedereen; daarvoor hebben ze een tijd proefgedraaid op uitnodiging.

En werkt het? Ja, zo te zien wel. Zo zag ik dat Raphael Hertzog, een Debian ontwikkelaar afgelopen maand al € 128,10 had verdiend voor zijn project en ook Wikileaks doet al mee.

Mooi initiatief en zelf ga ik er ook maar eens mee  experimenteren. Zo staat er nu een flattr donatie knop op Open-Of-Course en ja, ook hier op Kletskous 🙂

Flattr this

5 reakties

 1. 1 Vincent:

  Tsja, “voor gratis” zou ik niet echt zeggen met die 10% premie, wat ik persoonlijk best wel veel vind, vooral als het zo’n succes wordt als nodig is om het, nou ja, een succes te maken. Het zou eigenlijk netter zijn als ze keken of Flattr zelf ook onderhouden zou kunnen worden met slechts Flattr-donaties, dat zou meteen het bewijs zijn dat het system werkt.

 2. 1 Catharina:

  Ik vind 10% ook redelijk wat. Aan de andere kant denk ik dat het best veel gedoe is om alleen al die uitbetalingen te doen. Wat ik ervan heb begrepen is dat ze willen kijken hoe het uitpakt en dan het percentage zo mogelijk willen verlagen.

  Ook is Flattr niet echt bedoeld om iets/iemand te onderhouden, maar meer als fooienpot 🙂 Maar voor de makers ervan is het denk ik zeker wel een dagtaak om zo’n systeem neer te zetten, te promoten, etc.

 3. 1 Vincent:

  Dat is ook weer waar natuurlijk. Vooralsnog ben ik in ieder geval nog niet kritisch, en lijkt het zelfs te gaan werken. Geniaal concept in ieder geval.

 4. 1 Frank Mulder:

  10% is weinig, kijk eens wat paypal inhoudt.
  Maar minder dan 10% moet ook kunnen.

  Het gaat er natuurlijk om dat je met 1 klik heel makkelijk iemand support voor een klein bedrag. En dat je aan het einde van de maand altijd weet hoeveel je kwijt ben aan donaties.

 5. 1 Vincent:

  Ten eerste wil Paypal winst maken op de transacties, en van zoiets als Flattr verwacht ik dat ze vooral kiet willen draaien (overigens is op de website van Flattr niets te vinden over het al dan niet non-profit zijn).

  Ten tweede kost PayPal maximaal 3%. Vooruit, plus $0,30, wat veel kan zijn voor kleine bedragen.

  Ten derde kan ik alleen maar via PayPal geld op mijn Flattr-account zetten. De kosten van PayPal komen dus bovenop die van Flattr. Er blijft niet heel veel over zo.

  Ik sta er nog steeds voor open, maar hoop/verwacht ook nog steeds dat die 10% flink naar beneden wordt bijgesteld.

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)