De stilte van onze politiek over klokkenluiders is angstaanjagend – Is de Piratenpartij het antwoord?

Over het algemeen worden klokkenluiders als Bradley Manning, Julian Assange, Rop Gongrijp door mensen in de vrije softwarewereld en ook in de Internationale Piratenbeweging gezien als helden. Helaas is dat niet zo in de bestaande politiek; Daar worden zij vooral gezien als staatsgevaarlijk, landverraders of op zijn minst dubieus..

Dus worden zij jarenlang zonder aanklacht vastgehouden, aan de ketting gelegd of bedreigd met uitlevering en dat in zogenaamd westerse vrije democratische landen.. Afgezien van af en toe een schamele Kamervraag, komt eigenlijk niemand  in ons politieke systeem voor ze op.

Angstaanjagend vind ik dat, want blijkbaar heeft de bestaande macht zoveel te verbergen dat ze het prima vinden dat er zo met klokkenluiders wordt omgegaan. Maar hun macht kan alleen bestaan omdat die door ons gegeven is.. Dat is ook een van de redenen waarom ik weinig vertrouwen meer heb in de huidige politiek en nu de hoop dan maar heb gevestigd op de Piratenpartij.

Al dan niet terecht, trouwens want  in vergelijking met bijvoorbeeld de Duitse Piratenpartei, is de Piratenpartij Nederland nog een behoorlijk ongeorganiseerde bende en er komt nu nog maar langzaam wat schot in de zaak maar over vier maanden zijn er alweer verkiezingen..

Wat moet er allemaal nog gebeuren:

En vast nog veel meer.. Hier en daar zijn ook wel wat werkgroepjes bezig met bovenstaande onderwerpen. Mijn inschatting is echter dat er op dit moment onvoldoende capaciteit is binnen de Nederlandse Piratenpartij, zowel kwantitatief als kwalitatief om dit allemaal op tijd voor elkaar te krijgen. Wil het wat worden met de komende verkiezingen dan is hulp en inzet  dringend noodzakelijk. Heb je ideeën of wil je helpen, reageer dan hier of meld je aan via de website van de Piratenpartij Nederland.

 

13 reakties

 1. 1 Vincent:

  En wat zou de Piratenpartij dan wel precies doen om voor de klokkenluiders op te komen, naast schamele kamervragen?

 2. 1 Ronald:

  Kijk dat klokkenluiders achterna worden gezeten is duidelijk zeker als je staats ondermijnende documenten openbaar maakt ( Bradley Manning ) de diverse oorlogen moeten uiteraard wel verkocht worden aan het volk.
  ( waar zijn die chemische vrachtauto,s van Saddam gebleven )
  Maar het programma van de Nederlandse piraten partij zou meer op de punten in moeten gaan die in Nederland en Europa spelen.
  Wereldwijd is misschien wel een brug te ver het is simpel wat voor de 1 een held is kan voor de ander een landverrader zijn.
  En Vincent hierboven heeft eigenlijk wel gelijk

 3. 1 Samir Allioui:

  De laatste actie van de Nederlandse Piratenpartij in het kader van Klokkenluiden, is het verlenen van PPNL spreektijd voor de Bradley Manning Support Network tijdens de Pirate Parties International conference in Praag onlangs. Dat zijn 62+ Politieke partijen over de hele wereld die nu een brief steunen. De brief draagt vermeend klokkenluider Manning voor als ontvanger voor de nobelprijs voor vrede.

 4. 1 Dirk Poot:

  @Vincent: Vergeet ook niet dat pirateninfra een groot deel van het wikileaks verkeer opving tijdens de massale DDoS aanvallen indertijd. En klokkenluiders uit landen als Syrië en Egypte worden met het netwerk van open proxies ook op dit moment daadwerkelijk geholpen.

 5. 1 Catharina:

  @Vincent en @Ronald – je kunt aan de zijlijn blijven staan en vragen: wat doet de Piratenpartij? Of je kunt zelf gewoon mee gaan bepalen wat de Piratenpartij doet.

  Politiek is te belangrijk om over te laten aan politici..

 6. 1 Robske:

  @Vincent: Ze willen transparantie in de overheid verplicht maken. Daarnaast willen ze wetten invoeren die klokkenluiders beschermen, ipv aan de willekeur van overheid/bedrijven over te laten.
  Die 2 dingen samen zullen ervoor zorgen dat machtsconcentraties veel minder corrupt worden.

 7. 1 Vincent:

  @Samir en @Dirk Dat zijn acties die net zo goed (of beter?) door een stichting gedaan kunnen worden, maar niet echt redenen om een politieke partij te steunen, lijkt me?

  Mijn punt is vooral, en dat is ook @Catharina en @Robske, dat een politieke partij voor zover ik weet in de Tweede Kamer niet veel meer kan dan wat “schamele kamervragen” stellen. De indruk wordt in dit artikel gewekt dat de Piratenpartij dat helemaal omver wil gooien, maar dan ben ik dus benieuwd hoe?

 8. 1 Thierry:

  @Vincent: misschien moet je eens uitzoeken wat de functie van de tweede kamer is 🙂

 9. 1 paul:

  Het is hier zo lauw loene in actieland. Ik als man van de buitenparlementaire actie heb altijd de kracht van de PSP en later Groen Links gezien als de vertaler van de beweging naar dat ondemocratische forum dat het parlement is. Nu is er nog slechts de kudde passieve consumenten, druk met chatten en andere sociale media.
  Hoe goed ik de ideeën achter de Piratenpartij ook vind, ik moet er niet aan denken om de weg naar Den Haag te gaan. Daar mijn energie op te richten.

  Tegenwoordig werkt alles via de media, de spektakelmaatschappij; http://nl.wikipedia.org/wiki/Spektakelmaatschappij ; zorg dat je wordt uitgenodigd in DWDD en je bestaat.

 10. 1 Catharina:

  @Paul – daar ben ik het niet helemaal mee eens. Wel met dat Groen Links nu een slap aftreksel is van wat het ooit was, maar ik geloof juist wel in de kracht van het Internet. Oppervlakkig gezien is het inderdaad een kudde passieve consumenten, maar er zit toch ook heel veel actie tussen. Zo hebben we via Internet ACTA en SOPA in ieder geval in de schijnwerpers geplaatst en is het nu maar zeer de vraag of deze verdragen het ooit nog zullen halen. In DWDD hebben ze het daar nog nooit over gehad.. Dat is meer een popie-jopie clubje waar steeds meer mensen ook wel doorheen zien, denk of hoop ik. Zo zou gisteren eerst Dirk Poot van de Piratenpartij daar aanschuiven maar hij werd op laatste moment toch weer opzij geschoven voor het clubje van Hero Brinkman.

  De Piratenpartij moet het niet hebben van de reguliere media, juist omdat die ook zo nauw gerelateerd zijn aan de auteursrechten lobby. Sociale media zoals Twitter, Facebook e.d kunnen juist wel helpen.

 11. 1 Vincent:

  @Thierry Waarom? Mijn vraag is waarom de beperkingen die hier genoemd worden die op de bestaande Tweede Kamerpartijen van toepassing zijn, niet van toepassing zijn op de Piratenpartij. Ik snap je opmerking dan ook niet.

  Vooralsnog moet ik concluderen dat ze niet zo veel zouden toevoegen, sterker nog: door gebrek aan mankracht en ontwikkelde infrastructuur kan ik me alleen maar voorstellen dat ze het nog slechter zouden doen. Ik word graag omgepraat 🙂

 12. 1 Samir Allioui:

  @Vincent

  Een politieke partij is /ook/ een vereniging. Iets wat veel politieke partijen zijn vergeten.
  Piratenpartijen gebruiken ieder middel mogelijk om het politieke doel te kunnen behalen. Die zetels zijn een medium, en geen doel. Onze politici zijn dus /ook/ activisten.

  Wij kopieren oude politieke partijen niet. Wel hopen wij dat oude politiek ons kopiert 🙂 Daarom gaat ieder vergelijk al snel krom.

 13. 1 Vincent:

  Dus de vernieuwing is weer actievoeren (met name op, denk ik, internet)?

  En if so, wat zou dan de reden zijn op de Piratenpartij te stemmen? Om de actievoerders een verlengstuk/podium in de Tweede Kamer te bieden?

  Also, gaat het actievoeren dan alleen over dingen waar binnen de Piratenpartij een overgrote meerderheid voor bestaat? Want ik kan me voorstellen dat als er een nipte meerderheid voor is, de rest niet zo’n zin heeft mee actie te voeren, en dan is het al een stuk minder effectief. Of gaat het dan alleen om de grondbeginselen?

 14. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)