Tien redenen om te stemmen op de Piratenpartij

Mensen om mij heen vinden het vaak maar moeilijk te begrijpen dat ik ga voor de Piratenpartij. De meesten hebben er nog nooit van gehoord en dan nog vinden ze het maar een merkwaardig fenomeen.. Maar ik, als kind van de jaren zestig en opgegroeid in een linkse, actieve politieke familie zie het wel zitten en dus:

Tien redenen om bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen te stemmen voor de Piratenpartij:

 1. De Piratenpartij is een Grondrechtenpartij We hebben in Nederland weliswaar een Grondwet, maar onze Grondrechten zijn in de loop der jaren steeds meer uitgehold. Grondrechten mogen door andere wetten worden beperkt en dus gebeurt dat ook. Ook mag de rechter wetten niet aan de Grondwet toetsen. Voor de burger blijft er zo in de praktijk weinig van zijn Grondrechten over. Geen wonder dus dat we ons steeds minder vrij voelen..
 2.  De Piratenpartij gaat voor meer en constante invloed op het politieke systeem.  In Nederland kennen we nu een representatieve democratie: die komt er in de praktijk op neer dat we eens in de vier jaar een hokje rood mogen kleuren en dan weer onze bek moeten houden.. De Piratenpartij werkt met het “Liquid Feedback” systeem, waarbij leden altijd invloed kunnen uitoefenen op de gekozen vertegenwoordigers en de besluitvorming. Niet iedereen doet dat overigens zelf; men kan er voor kiezen om zijn stem te delegeren aan iemand waarin ze vertrouwen hebben en dit kan per onderwerp iemand anders zijn.
 3. De Piratenpartij ziet het vrije Internet als een voorwaarde om tot meer democratie te komen en iedere poging tot censuur, zoals dat nu door de rechters, daartoe in staat gesteld door de huidige politieke partijen en wetgeving moet worden gestopt.
 4. De Piratenpartij ziet een vrij Internet als geschikt middel om goedkoop, snel en efficiënt informatie en kennis te delen. Dit is bijvoorbeeld enorm belangrijk voor het onderwijs. Het beperken daarvan in het belang van een klein aantal profiteurs van zogenaamd “intellectueel  eigendom” en gaat volstrekt in, tegen het algemeen belang.
 5.  De Piratenpartij ziet het huidige auteursrecht als een belemmering voor een vrij Internet. Auteursrecht wat geldt to 70 jaar na de dood van de maker is in het Internettijdsperk krankzinnig! Individuele down- en uploaders mogen niet worden gecriminaliseerd. Het aan banden leggen van het Internet is hetzelfde als het verbieden van het kopieerapparaat of de videorecorder.
 6.  De Piratenpartij vindt het huidige wetgevingsproces zowel op nationaal niveau als op Europees niveau te ondoorzichtig. Wetten en verdragen komen soms volledig in het geheim tot stand terwijl multinationals vaak uitdrukkelijk worden uitgenodigd om mee te schrijven aan dit soort regelgeving.
 7.  Bij de Piratenpartij stem je op jezelf. De Piratenpartij heeft nog geen standpunten over onderwerpen die niet tot de “core-issues” van de partij horen. Dat is geen nadeel maar juist een voordeel; daardoor kunnen mensen participeren in het vormen van deze standpunten en kom je niet zoals nu vaak voor verrassingen te staan. (voorbeeld: een Groen Links dat ineens de Kunduz-missie steunt)
 8.  De Piratenpartij begrijpt het belang van privacy voor een gezonde democratie, en zal dan ook de excessieve verzameldrang van overheden en bedrijfsleven aan banden leggen. Het briefgeheim moet ook gelden voor e-mail en het internetverkeer; de bewaarplicht wordt afgeschaft. Aftappen en bewaren gebeurt alleen na een gerechtelijk bevel.
 9. De Piratenpartij gaat voor zelfbeschikkingsrecht en dus bijvoorbeeld voor legalisering van drugs; niet zoals in het hypocriete beleid van nu, waarbij alleen de meest schadelijke drugs als alcohol en tabak legaal zijn en de Staat daar dik aan verdient. De Piratenpartij baseert zich liever op wetenschappelijk onderzoek dan op propaganda.
 10.  De Piratenpartij is een Internationale beweging; inmiddels zijn er in meer dan 60 landen Piratenpartijen actief. Daardoor is de Piratenbeweging in staat om de totstandkoming van internationale verdragen en de Europese politiek te beïnvloeden.

De meeste van deze tien punten zie ik helaas nergens terug bij de oude politieke partijen. Ze doen alsof het Internet iets is wat ze er nog even bij moeten reguleren en misbruiken het zelfs om nog verder onze rechten en privacy in te perken. Maar daar zit ik dus absoluut niet op te wachten en ik hoop velen met mij ook niet. Een vrij Internet stelt mensen in staat om te delen, samen te werken, te leren, hun mening te uiten en iets van een democratie tot stand te brengen.

Burgerrechten en vrijheden zijn  te belangrijk om kapot laten maken door de politiek in samenwerking met elitaire clubjes van lobbyisten.

attention is scarce information is not do the math / charge for the information and get the attention for free

♡ 2012 Mimi and Eunice. Copying is an act of love. Please copy and share.

 

11 reakties

 1. 1 paul:

  Een hartstikke goed stuk. Mijn complimenten.
  Helder, kernachtig, begrijpelijk.
  Wat vragen: waar vind ik de door jou gedefinieerde standpunten terug bij de Nederlandse Piratenpartij (website, statuten, programma).
  Heeft de Piratenpartij genoeg tijd om handtekeningen etc op te halen om zich te kunnen registreren voor de komende verkiezingen?
  Ten derde: de voornemens zijn altijd goed, maar welke organisatorische waarborgen bouwen de initiatiefnemers in zodat niet net weer dat machtshongerige strebertje de boel gaat bepalen (Femke Halsema); kortom zoals het altijd gaat in partijen (macht trekt ook een bepaald soort mensen aan).
  De Zweedse Piraten partij is volledig uit elkaar geknald; naar ik heb begrepen om persoonlijke issues. Van dat soort mislukkingen moet geleerd worden.

 2. 1 Peter Staal:

  Doet me denken aan een variant op Parkinson’s law:
  (Wikipedia) “It has been shown that in democracy trivial issues get disproportionate attention, because everybody can contribute, while issues that really matter receive little attention. Even if major issues do get attention, the ensuing public discourse often is of low quality due to the lack of specialized expertise of the average citizen, and public opinion is formed based on superficial simplified information rather than in-depth knowledge.”
  Ofwel: er worden altijd uitgebreide discussies over onzin-onderwerpen gevoerd, maar de fundamentele zaken zoals jij die hier benoemd krijgen (bijna altijd) te weinig aandacht.

 3. 1 Catharina:

  @Paul – Dank je wel 🙂 De meeste standpunten kun je terugvinden in het verkiezingsprogramma; maar dat is van 2010 en er wordt nog gewerkt aan actualisering: https://depiratenpartij.wordpress.com/partijprogramma/

  De Piratenpartij heeft straks – net als andere partijen – een week om alle handtekeningen te verzamelen en ik denk wel dat dat gaat lukken, al zal het waarschijnlijk net als bij de vorige verkiezingen wel weer een hectische toestand worden om mensen op tijd bij het gemeentehuis te krijgen. Als je wilt helpen, kun je het beste lid worden van de mailinglijst algemeen en die van jouw kieskring.
  https://lists.piratenpartij.nl/mailman/listinfo/nieuws

  Ik kan me jouw zorg voorstellen, maar ik denk en hoop dat het liquid feedback systeem verandering zal brengen. Zoals ik het mij voorstel.. maar weet niet of dat zo gaat werken — gaat de Piratenpartij als geheel straks voor de core-standpunten – maar kan het best zijn dat parlementariërs over andere zaken hun eigen weg volgen; er zitten nu zowel mensen met bijvoorbeeld wat meer linkse als rechtse standpunten in de partij. Wat mij betreft is dat prima en hoeft er niet gestreefd te worden naar fractiediscipline op die onderwerpen. Via liquid feedback kun je de kandidaten al dan niet steunen..

  @Peter – een reactie naar mijn hart 🙂 Dank.

  En vergeet niet dat iedereen welkom is bij de Piraten. Praat mee op irc, bezoek irl-bijeenkomsten of sluit je aan bij de mailinglijsten. Je hoeft daarvoor niet eerst lid te worden!

 4. 1 Ruudjah:

  Als verwoorder/schrijver van het verkiezingsprogramma van 2010 heb ik het gepubliceerd op GitHub, een platform voor versiebeheer. Link: https://github.com/generateui/VerkiezingsProgrammaPiratenPartij2010/blob/master/PiratenpartijVerkiezingsProgramma2010.markdown

 5. 1 denker:

  Je haalde het punt aan: en kom je niet zoals nu vaak voor verrassingen te staan. (voorbeeld: een Groen Links dat ineens de Kunduz-missie steunt)

  Is het niet een logisch gevolg als je mee wilt regeren je net als groenlinks consessies moet doen. Het gezegde, water bij de wijn, tenslotte kun je niet enkelt als piratenpartij je eigen eisen in voeren. Rekening houden met anderen gaat ook op voor de pireten partij.

  Ik weet net als jullie dat er heel veel problemen in de samenleving zijn die ontstaan zijn door wanbestuur. En ik denk dat een groot gedeelte van de problemen opgelost kunnen worden.

  Een van mijn probleem van ons land is is de overbevolking van ons land. Ga je onse grens over Belgie /Duitsland dan is de hoeveelheid mensen veel minder. Wij zijn een land dat een grote stad aan het worden is. En het feit dat ons land een grote stad aan het worden is zal dat weer nieuwe problemen gaan geven. Daar moet nu al over nagedacht gaan worden om toekomstige drukte/problemen te voor komen.

 6. 1 denker:

  Als de piratenpartij samen werkt met andere piratenpartijen doen jullie dan iets aan geboorte beperking op wereldschaal.
  Steeds meer mensen dan ook steeds meer problemen.

 7. 1 Tien redenen om op de Piratenpartij te stemmen | Sargasso:

  […] Catharina Betlehem (@kletskous) stemt Piratenpartij. Ze zet tien redenen daarvoor op een rij. Het stuk staat ook op haar blog. […]

 8. 1 janny:

  Ik herken een aantal punten waar ik ook belang aan hecht.
  Je artikel kwam onder mijn ogen via Sargasso. Daar staat onder je artikel ” op dit artikel is een cc-licentie van toepassing”.
  Dat lijkt mij niet passen bij de 10 punten. Of heb ik het.niet goed begrepen?

 9. 1 Catharina:

  Hoi Janny,

  Die licentie geldt voor alles op mijn blog en past juist wel bij Piratenpartij toch?

  https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/

 10. 1 Twee redenen om op de Piratenpartij te stemmen: bewustwording en tegenmacht « George Knight:

  […] zijn vele redenen om op de Piratenpartij te stemmen. Vorige week zette Catharina het op Kletskous op een rij. Sargasso.nl plaatste het door. Haar redenen zijn plausibel, maar verschillend van […]

 11. 1 Karin Spaink verlaat Groen Links voor Piratenpartij en Groen Links snapt het niet | Kletskous:

  […] en dat is dan maar zo..Zeg nu zelf Groen Links: moet daar niet eens een einde aan komen?Daarom: Tien redenen om te stemmen op de Piratenpartij  7 augustus 2012     Piratenpartij, Politiek     […]

 12. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)