Online praten zonder pottenkijkers met Jabber, Pidgin en OTR

Mensen chatten online steeds meer met elkaar via Facebook, WhatsApp en dergelijke en daar is niks mis mee zolang het om onschuldig gebabbel gaat. Maar het zijn wel gratis diensten en daarbij moet je ervan uitgaan dat je niet de klant, maar het product bent. WhatsApp en Facebook volgen en bewaren al je prive-conversaties en kunnen ermee doen wat ze willen. Ook de overheid kan deze gesprekken opeisen.

Als je daar geen zin in hebt, moet je uitwijken naar andere opties. Een goede mogelijkheid is Jabber. Jabber regelt  instant Messaging, vergelijkbaar met ICQ, MSN e.d. Het verschil is dat Jabber geen dienst is, maar vrije software en je gesprekken niet  online worden opgeslagen of gevolgd.

Hoe gebruik je Jabber?

Je maakt een account aan bij Jabber.org of  een van de vele andere  jabber-servers:

Je gebruikt of download een van deze clients.

Zelf gebruik ik Pidgin (vergelijkbaar met Adium op Mac). Een account instellen gaat zo. Je opent Pidgin en gaat dan naar: account toevoegen. Dan kies je in de lijst voor het protocol XMPP. vervolgens voer je gebruikersnaam, domein (dat is jabber.org als je daar je account aangemaakt hebt)  en je wachtwoord in.

In Pidgin kun je ook de OTR-plugin installeren. OTR betekent:  “Off-The Record Messaging” en het zorgt ervoor dat je berichten versleuteld zijn en dat alleen degene waarmee jij chat, die kan lezen. In Ubuntu en andere Linux distro’s download je die via het software centrum, voor Windows kun je hier terecht

Als je OTR voor de eerste keer gebruikt moet je wel een vraag van elkaar kunnen beantwoorden, zodat je zeker weet met wie je praat.

Wil je met mij chatten?

Doe vriend toevoegen: catharinabethlehem@jabber.org

3 reakties

 1. 1 Werner Moller:

  Het valt me helaas al langer op dat je je pijlen meer op Facebook richt dan op Twitter. Ook in deze blog wordt wordt Facebook er weer van beschuldigd privegegevens op te slaan en wordt Twitter weer ontzien. Als tegengewicht daarom een citaat uit de Wiki: ‘Twitter’s servers automatically record data such as your IP address, browser type, the referring domain, pages visited, your mobile carrier, device and application IDS, and search terms.’

 2. 1 Catharina:

  Dit stukje gaat in de eerste plaats om te laten zien dat er nog alternatieven zijn voor prive-conversatie.

  Maar over het richten van meer pijlen op Facebook.. Als ik dat al doe, dan is dat in dit geval zeker niet bewust. Wel zie ik Twitter anders dan Facebook omdat Twitter in de eerste plaats gewoon een openbare roeptoetermuur is, waar de hele wereld kan zien wat jij roeptoetert.. Facebook wordt veel meer gebruikt voor contacten met mensen die familie en vrienden zijn en is daardoor meer persoonlijk, wat ook gevolgen heeft voor de conversatie.

 3. 1 Ronald:

  Leuk al die alternatieven maar als geen hond ze gebruikt heb je er ook niet veel aan en ja ikzelf gebruikt ook Ubuntu dus daar ligt het niet aan .
  Mijn oplossing is veel simpeler gewoon al die rotzooi niet gebruiken.
  Ik verbaast mij dagelijks nog wat mensen op Facebook Twitter you tube en het internet in het algemeen neerplenzen mijn tip is gewoon niet doen zelfs toekomstige werkgevers googelen tegenwoordig gewoon op je naam daar sta je dan met een fles wijn in je bek met een zwoele blik.
  Wedden dat je niet als balie medewerkster wordt aangenomen.
  Tegenwoordig staat alles gekoppeld bij nieuwe berichten krijgt iedereen een berichtje dat je een berichtje hebt geplaatst.
  Jammer dat je net vergeten bent die kantoor medewerker uit te zetten want nu ziet die ook dat je je keuken aan het verbouwen bent want het vrouwtje vond het nodig om de vorderingen op Facebook te plaatsen.
  Wat ze wel vergeten was is dat je je op dat moment net had ziek gemeld op het werk.
  Ik ben denk ik wel 1 van de weinige waarbij als je google op mijn naam geen relevante hits krijgt.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)