Freelancers en kleine zelfstandigen in de verkiezingsprogramma’s

Volgens een bericht van Erno vandaag op Enthousiasmeren komen kleine zelfstandigen en freelancers niet of nauwelijks voor in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Als dat zo zou zijn, is het ook logisch dat er in de stemwijzer geen vragen voorkomen over dit onderwerp omdat die op de programma’s is gebasseerd. Ik schrok wel wat van dit bericht en heb het daarom maar even gecheckt voor de partijen naar wie mijn belangstelling uitgaat en kom dan uit op de volgende resultaten:

Uit het verkiezingprogramma van de SP:

Kleine ondernemers meer waarderen
Nederland telt bijna 700.000 – vooral kleine – bedrijven. Het midden- en kleinbedrijf heeft met recht de naam de motor van de economie te zijn en de plek waar de meeste banen worden gemaakt. Kleine ondernemers zijn van grote waarde voor de economie, maar het starten van een onderneming is onnodig moeilijk. Er is veel regelgeving en nauwelijks sociale zekerheid. Ruim 1 op de 7 zelfstandigen leeft onder de armoedegrens. Kleine ondernemers en zelfstandigen krijgen te weinig aandacht van de politiek. Achtereenvolgende regeringen hebben vooral oog gehad voor middelgrote en grote ondernemingen. In de komende kabinetsperiode dient het midden- en kleinbedrijf meer steun te krijgen.

Hieruit volgen de volgende voorstellen:

 • Kleine en startende ondernemers krijgen meer ondersteuning. De kleinschaligheidsaftrek voor zelfstandigen in de eerste twee schijven wordt met 50 procent verhoogd. De kleinschaligheidsaftrek voor starters (vennootschappen en zelfstandigen) wordt verdubbeld
 • Het doorbetalen van ziek personeel door kleine ondernemers met minder dan 20 werknemers wordt na 1 jaar
 • collectief gefinancierd.
 • Startende ondernemers krijgen een aanmoedigingssubsidie bij het halen van het diploma ondernemersvaardigheden.
 • De gemeentelijke belastingen voor ondernemers worden gebundeld in één aanslag. De afdracht van loonbelasting en sociale premies wordt eenvoudiger.
 • Kleine ondernemers wordt een standaardpakketpolis aangeboden tegen arbeidsongeschiktheid,
 • met een ruime dekking.
 • De toegang tot tijdelijke bijstand voor kleine ondernemers wordt vereenvoudigd, door bij de vaststelling van het vermogen de waarde van onroerende goederen niet mee te nemen. De belastingdienst beoordeelt de aanvraag, in plaats van de sociale dienst.

Groen Links:

Een solidaire economie …
Economische zelfstandigheid draagt bij aan de emancipatie van mensen. In een bruisende economie met veel werk kan ieder op eigen wijze zijn talent ontplooien. Startende ondernemers, kleine zelfstandigen en freelancers zorgen voor economische dynamiek en creativiteit. Omdat kennis belangrijk is, wordt werken gecombineerd met levenslang leren.
Iedereen kan op een ontspannen manier zowel werken als zorgen. Wie niet kan werken door ziekte of gebrek, ontvangt een goede uitkering. Armoede is uitgebannen. Niemand staat aan de kant.

Kleine en startende ondernemers worden gestimuleerd en ondersteund. De financiële en administratieve lasten voor kleine ondernemers worden minder. Het onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen in de sociale zekerheidsregelingen wordt verminderd door zelfstandigen aan meer regelingen mee te laten doen. Mensen zonder werk worden beter met
hulp en geld ondersteund als ze een eigen bedrijf willen opzetten. Met selectief inkoopbeleid
van de overheid krijgen innovatieve ondernemers voorrang.

Omdat ik amper kon geloven dat de VVD, toch de ondernemerspartij bij uitstek, niks zegt over kleine ondernemers, toch ook dat programma nog maar even bekeken maar inderdaad, met uitzondering van een passage over het stimuleren van starters, geen woord hierover.

Toch wel jammer dus dat de stemwijzer geen vragen over dit onderwerp bevat. Naast het gedoe met de stemcomputers zitten we dus nu ook nog met een onbetrouwbare stemwijzer…

PS:

De uitkomst van de stemwijzer wijst op dit moment op een nek aan nek race tussen CDA en SP..

18 oktober 2006     Politiek     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Henkie:

  Heb stemwijzer.nl vanavond ingevuld, vond het wel een heel duidelijke site! Maar ik vind de 30 vragen veels te globaal, zeker. Had voor de gein ook alle ‘pretpartijen’ meegenomen in de weging en jawel, het was een ‘feestelijke’ uitslag: mijn D66 stond niet bij de eerste 5. SP en GL kwamen er nog net boven, maar het waren vooral de nieuwkomers die scoorden 🙁 stemwijzer partijtjes zeker….

 2. 1 Catharina:

  Ik had de Partij voor de Dieren als eerste, gevolgd door SP en GL en had ook de pretpartijtjes meegenomen. Maar inderdaad wel erg globaal en wat eenzijdig.

 3. 1 Stemmen eenvoudiger maken - Partijwijzer at Enthousiasmeren:

  […] Weblog van Kletskous Freelancers en kleine zelfstandigen in de verkiezingsprogramma’s […]

 4. 1 Kletskous » Blog Archive » Linkse Lente:

  […] Deze keer heb ik besloten op Groen Links te stemmen. Niet voor het eerst maar ik ben wel een beetje een zwevende kiezer. Redenen deze keer zijn vooral dat ze een open source werkgroep hebben en daar dus in ieder geval aandacht voor hebben, dat ze veel aandacht voor milieuproblemen hebben en dat ze in hun verkiezingsprogramma de meeste aandacht hebben voor kleine zelfstandigen en freelancers. En dan is er natuurlijk nog Femke.. WPvideo 1.02 […]

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)