Linux op de desktop verdubbeld en Ubuntu Gutsy Gibbon release party
Het aandeel van Linux op de desktop is sinds december vorig jaar verdubbeld en er wordt ook steeds meer software voor Linux ontwikkeld, terwijl dat aantal voor Windows daalt. Overigens is het aandeel Linux gebruikers nu nog maar 0,81%, maar uit een poll op Computable blijkt op dit moment dat de meeste mensen denken dat Linux Windows uiteindelijk in zal halen.
Wie dus bij de tijd wil blijven, stapt het beste nu over. Om dit gemakkelijk en leuk te maken, nodig ik graag iedereen uit om op zaterdag 27 oktober mee te gaan naar release party in Hilversum van de nieuwste versie van Ubuntu Linux, "The Gutsy Gibbon". Er is daar advies en ondersteuning aanwezig bij de installatie van Ubuntu. Ook zijn er een stel interessante sprekers, zoals Arjen Kamphuis, die het zal hebben over de overheid en vrije software en die ik eerder met veel plezier, heb zien optreden bij de presentatie van het Self Platform. Ook ben ik benieuwd naar Sabina Gazic, gemeenteraadslid in Amsterdam. Zij schreef kort geleden dit verhaal over vrije software in het onderwijs, waarin de treffende vergelijking wordt gemaakt tussen Microsoft en een drugsdealer.
Meer informatie over de release party staat hier of je kunt deze flyer downloaden.
reaktie | 8 oktober 2007 om 13:45 | rechtstreekse reaktie-link
Nwaaah…. dit lijkt natuurlijk een hele mooie statistiek, maar het is de vraag hoe betrouwbaar de bronnen zijn waarop het een en ander gebaseerd is. Dus.. uh….. voorlopig weet ik niet wat ik ermee moet.
“there’s lies, damn lies, and statistics”.
Wat ik wel weet is: ik ga naar die Ubuntu party, jij toch ook he? Anders sta ik daar weer alleen met al die mannen.
reaktie | 8 oktober 2007 om 17:53 | rechtstreekse reaktie-link
Ik heb dat stukje ook gelezen en de conclusie is als volgt:
“Aangezien Vista nu 7,38 procent van de markt bedient stappen gebruikers dus nauwelijks over op niet-Microsoftbesturingssystemen, luidt de conclusie van Softpedia.”
Dus het linux gebruik heeft nauwelijks invloed op het gebruik van Microsoftbesturingssystemen.
Helaas.
http://core.tweakers.net/nieuws/49703/linux-aandeel-desktopsystemen-dit-jaar-verdubbeld.html
reaktie | 9 oktober 2007 om 11:15 | rechtstreekse reaktie-link
Ach ja, het zijn maar cijfers maar ik ben toch optimistisch dat het de goede kant op gaat. Zo’n poll zegt daarover eigenlijk meer dan die cijfers. Logisch geredeneerd kan het eigenlijk ook niet anders. De ontwikkeling van Linux en veel vrije software gaat razendsnel; hoe kunnen commerciele bedrijven daar tegenop? Ubuntu komt elk half jaar met een nieuwe versie. MS doet daar 5 a 6 jaar over en iedere nieuwe Linux klant is er eentje en de meesten gaan nooit weer terug.
En ja Akke, ik laat je daar niet alleen met al die mannen hoor 🙂
reaktie | 11 oktober 2007 om 21:53 | rechtstreekse reaktie-link
Akke: zo erg zijn we toch niet? 😉
Catharina: leuke statistieken, maar er zal nog heel wat moeten gebeuren voordat linux een respectabel marktaandeel vergaart. Het moet Windows zelfs niet bijbenen, maar er moet verzadiging komen van alternatieve besturingssystemen zodat men zich gaat focussen op het ontwikkelen van cross-platform programmatuur 🙂 20% Mac, 20% Linux, 60% Windows zou de markt al behoorlijk verzadigen. 40% (20% als je het per OS bekijkt) is een behoorlijk groot “verliesmarge” voor commerciële softwareschrijvers…
We zijn er echter nog lang niet …
reaktie | 12 oktober 2007 om 14:08 | rechtstreekse reaktie-link
Leuk, dan zijn er al 2 dames waar mijn vriendin mee kan kletsen 🙂
reaktie | 12 oktober 2007 om 14:37 | rechtstreekse reaktie-link
Sterker nog er zullen er waarschijnlijk wel 3 zijn een van de spreeksters is Sabina Gazic (gemeenteraadslid Amsterdam) over “Open-source in het Onderwijs”
reaktie | 13 oktober 2007 om 21:48 | rechtstreekse reaktie-link
@ Wesley S.
Naar mijn gevoel is er voor Linux een marktaandeel mogelijk van 15-20%, gezien het gebruiksgemak en de beschikbare programma’s maar hier is volgens mij nog geen deftig onderzoek naar gedaan. Wat wel vaststaat is dat de marketingcampagne van Windows en de druk die het zet op hardwarefabrikanten ervoor verantwoordelijk is dat Linux nog steeds een marginaal marktaandeel heeft.
In België is er trouwens een onderzoek geweest en daar hebben de vrije besturingssystemen een marktaandeel van 1,5%:
http://www.ibpt.be/GetDocument.aspx?forObjectID=2477&lang=nl
Kijk pagina 19
reaktie | 13 oktober 2007 om 22:30 | rechtstreekse reaktie-link
bartek: pagina 19 gaat over de leeftijd van computers?
reaktie | 13 oktober 2007 om 22:32 | rechtstreekse reaktie-link
bartek: aha, ik heb het al gevonden, op pagina 21 🙂