Mega boete Microsoft en stand van zaken OOXML

Microsoft heeft gisteren weer een vette boete van Nelie Kroes gekregen. Al in maart 2004 oordeelde de Europese Commissie dat Microsoft misbruik maakte van zijn dominante positie op de markt en de concurrentie beperkte. De Commissie eiste dat MS tegen een redelijke prijs technische informatie moest vrijgeven die de concurrenten in staat zou stellen om producten te ontwikkelen die compatibel zijn met Windows.

Microsoft heeft er drie jaar lang over gedaan om die eis na te komen en vandaar dus deze extra boete. Nu heeft MS aan geld geen gebrek, dus dat dat betreft zal de boete niet veel indruk maken. Pikant detail is wel dat er op dit moment vergaderd wordt over de ISO certificatie van Open XML, het bestandsformaat wat volgens Microsoft een internationale standaard moet worden. De vergadering duurt 5 dagen en is geheim dus we weten niks van het verloop ervan. In die vijf dagen moeten er 1100 opmerkingen, die over de 6000 pagina’s tellende standaard zijn gemaakt, worden verwerkt. Daarna hebben de deelnemers nog 30 dagen om zich te bezinnen op hun stem.

Het certificeringsproces wordt geteisterd door schandalen en het heeft het ISO volledig lamgelegd. De nieuwe landen die zich bij het ISO hebben aangemeld nemen namelijk niet de moeite om te stemmen over andere standaarden, dan die van Microsoft en daardoor zijn er nooit meer voldoende landen aanwezig om tot een geldige stemming te komen. Nog steeds lekken er nieuwe schandalen uit, zoals dat de vertegenwoordiger van Australie zich laat vergezellen en adviseren door een Microsoft consultant en ook Ivoorkust wordt vertegenwoordigd door een Microsoft medewerker. De Europese commissie is inmiddels ook naar dit soort praktijken een onderzoek gestart.

Pas over een maand zullen we weten wat de uitkomst is maar hier alvast een poll.

Wat denk jij, zal het Microsoft lukken om de standaard er door te krijgen of zijn ze nu te ver gegaan?

Meer info:
Vragen van The Free Software Foundation over OOXML

28 februari 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Werner:

  Bij mijn weten heeft Microsoft weinig op met de vrije software- gedachte en heeft nooit ook maar de indruk gewekt dat ze de technische gegevens van haar besturingssystemen vrij zou geven, en daarom vind ik de boete belachelijk. What’s next? Een boete omdat Microsoft haar broncode niet vrijgeeft?

 2. 1 slorg:

  @Werner: Het zijn gewoon EU regels waarin ze zich niet houden, don’t like it? moeten ze hun troep elders maar verkopen…

  Maar de geslotenheid is ook niet het enige wat de haat tegen microsoft opwekt, lees een eerder post op dit blog eens:
  https://kletskous.com/2007/09/07/10-redenen-om-microsoft-te-boycotten/

  Bovendien zijn ze ook hypocriet bezig om opensource van patentschendingen te beschuldigen, niet zeggen welke en ondertussen met patenten als dubbel klik rondlopen.
  Terwijl ze zelf de koning van rip-off zijn…

  Toch grappig dat MS met 1% van de EU begroting bijdraagt šŸ˜›

  Sjoerd

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)