Tegenlicht over Wikipedia, Web 2.0 en de waarheid

Gisteren was er op Nederland 2 in Tegenlicht een documentaire over Wikipedia en andere zogenaamde Web 2.0 toepassingen, zoals blogs. Het was best een goede documentaire en er kwamen zowel voorstanders aan het woord als tegenstanders. Onder de voorstanders waren o.a. Tim O’Reilly en Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia.

Als tegenstander kwam vooral Andrew Keen aan het woord, schrijver van het boek ¨The Cult of the Amateur¨. Hij vindt het hele Web 2.0 gedoe maar niks en vindt dat het afgeschaft moet worden. Naar zijn idee biedt Web 2.0 een schijnbelofte van meer democratie, meer gelijkheid en meer vrijheid, terwijl volgens hem het tegenovergestelde het geval is. Zijn belangrijkste bezwaar is dat ¨de waarheid¨ zoals verkondigd door experts dreigt te verdwijnen door een leger van amateurs en individualisten.

Wikipedia werd door de tegenstanders vergeleken met de Britanica, de meest gerenormeerde en oudste Engelstalige papieren encyclopedie.  Op zich al een hele eer voor Wikipedia dat ze daarmee worden vergeleken. Wikipedia is  in januari 2001 geleden begonnnen met zo ongeveer 0 inhoud. Inmiddels is er over vrijwel ieder denkbaar onderwerp informatie te vinden. Wikipedia wordt gemaakt door iedereen die eraan bij wil dragen.

De informatie op Wikipedia is inderdaad niet altijd adequaat. Dat komt doordat veel artikelen nog onvolledig zijn en doordat iedereen ze elk moment kan wijzigen. Het kan dus zo zijn dat een wijziging of aanvulling van een professor in de ¨weetwatvoorkunde¨ wordt veranderd door een meisje van zeventien..

Natuurlijk is het wel een probleem van het Internet dat er veel onzin op staat, er zijn veel websites met slechte of onjuiste informatie en er zijn nog veel meer flut blogs die nergens over gaan. Net zoals er veel flut kranten zijn, flut tijdschriften en flut boeken. Het enige verschil is dat er op het Internet veel meer onzin te vinden is.

Maar het Internet is niet meer weg te denken en we zullen ermee moeten leren omgaan.  Daarom gaat het vooral om het vermogen tot het filteren van informatie, het beoordelen van wat interessant is of hype, feitelijk of gebaseerd op onjuistheden of veronderstellingen. Vooral in het onderwijs zal daar veel aandacht aan moeten worden besteed.

Ook is het Internet veel meer dan al dan niet betrouwbare informatie. Dat bleek ook duidelijk uit de bijdrage van Ndesanjo Macha. Hij is een journalist en advocaat, oorspronkelijk afkomstig uit Tanzania. Hij wees erop dat het Internet niet alleen een kennisbron is maar vooral ook een platform voor samenwerking en uitwisseling. Hij noemde in dit kader ¨Ubuntu¨, niet het besturingssysteem maar de betekenis van deze filosofie in Zuidelijk Afrika – ¨Ik ben wie ik ben, door wie wij allen zijn¨.

Zo legde Ndesanjo Macha aan een klas vol Afrikaanse kinderen uit dat Wikipedia ook discussiepagina´s kent, waar mensen hun mening over bepaalde onderwerpen geven en dat op deze pagina´s vaak nog meer interessante informatie te vinden is dan bij het originele artikel. Ook staan er altijd links bij de artikelen op Wikipedia met meer informatie en bronnen. In boeken vind je ook wel referentie lijsten maar voor velen is het geen optie om dan die boeken ook maar te gaan kopen.

Hij vertelde ook dat hij had gewild dat er in zijn schooltijd een Wikipedia beschikbaar zou zijn geweest. Boeken waren er nauwelijks en als ze er wel waren, waren het verouderde en verfomfaaide exemplaren. Verder wees hij erop dat veel mensen in Afrika niet gestudeerd hebben maar wel beschikken over kennis en verhalen.

Nog afgezien van de waarheid – en wat is dat? – denk ik dat het Internet een zegen is voor Afrika en ook voor ons. Het geeft  ons de mogelijkheid om direct te leren over andere culturen, hoe mensen denken en leven in andere delen van de wereld, ideeen uit te wisselen en zelfs met ze samen te werken.  Natuurlijk heeft daar nog lang niet iedereen toegang tot het Internet, maar ik verwacht wel dat ze dat eerder zullen hebben, dan allemaal een rijkgevulde boekenkast.

Links:

Tegenlicht – Wiki´s Waarheid 

Afrikaanse Bloggers

Update:

De documentaire roept veel discussie op, kijk ook eens bij Marketingfacts, Hans on Experience, Netters en Vue Royale en SocialSofties.

8 april 2008     Ubuntu, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

17 reakties

 1. 1 ikkefc3:

  Volgens mij is Andrew Keen een internetofoob ofzo, dat hij bang is dat zijn favoriete encyclopedie verloren gaat van wege Wikipedia/Youtube en dat hij dat moet verdedigen.
  Om een of andere reden vond ik dit filmpje er wel bij passen: http://www.redhat.com/v/ogg/TruthHappens.ogg

 2. 1 Catharina:

  Volgens mij is hij vooral bang dat hij zijn eigen boeken straks niet meer verkoopt :).

  Dat filmpje ken ik, had het hier lang geleden ook al eens gebruikt en zag nu dat de video link niet meer werkte, dus dank daarvoor. Is een heel mooi filmpje inderdaad!

  https://kletskous.com/2007/06/20/truth-happens/

 3. 1 Ubert:

  Nou flutblogs zijn er inderdaad genoeg 🙂 (geintje) Maar naar mijn ervaring staat er in 9/10 gevallen gewoon goede informatie op wikipedia, dus waar nu over gezeurd wordt?!

 4. 1 Catharina:

  haha, scheer je weg jij 🙂

  Denk ook dat het vooral gesputter is van de oude media die hun inkomsten moeten hebben van de boeken die ze verkopen en dat in rook op zien gaan.

 5. 1 Ubert:

  Denk het ook. Maare ff een vraagje over iets totaal anders, weet jij ofdat je nou met Ubuntu Mobile ook kan gaan bellen of niet? (vind het openmoko platform ook mooi, maar dat is net nog iets te buggy voor mij)

 6. 1 Catharina:

  Ubuntu mobile is voor MID´s. Hier staat meer info: http://www.ubuntu.com/products/mobile
  Wat het allemaal precies wel en niet kan, weet ik niet maar dat zou je op het Ubuntu forum kunnen vragen.

 7. 1 Ubert:

  Zou ik ff gaan doen

 8. 1 ikkefc3:

  Ubuntu Mobile is meer voor devices als de EEE pc (die ik heb :D:D:D), dus ik denk niet dat het bedoeld is voor dingen als mobieltjes. Je kunt er wel mee bellen via Skype of Ekiga. Dus om je vraag te beantwoorden: Je kunt bellen met Ubuntu Mobile.

 9. 1 Wiki’s waarheid | Social softies:

  […] Volg ook de discussie op Hans on Experience en Kletskous […]

 10. 1 Vincent:

  Nogal wiedes dat OpenMoko nog te buggy is: het is nog niet af. Maar dat komt nog wel, binnenkort is de FreeRunner af 🙂

  Wat betreft Wikipedia: ik ben er volledig van afhankelijk. Waar men “vroeger” Google gebruikte om informatie op te zoeken, gebruik ik nu Wikipedia. En daarmee vind ik het ook een stuk makkelijker om informatie op waarde te schatten – je moet het alleen weten te gebruiken.

  Ik had in onze TV-gids een stukje over die documentaire gelezen, waar ook de documentairemaker aan het woord kwam. De vraag was of hij Wikipedia ook zou gebruiken: “niet als mijn leven er vanaf hangt”. Tjsa, zelfs als mijn leven er vanaf hing dat ik informatie op moest zoeken met de middelen die ik heb zou ik eerst op Wikipedia kijken 😉

 11. 1 EJ:

  Keen kennen we, heeft best goede inzichten.
  Over de man van Brittanica maak ik me meer zorgen.
  P.s leuk blog!

 12. 1 Catharina:

  @ EJ: Dank je wel voor het compliment maar ik vond die Keen ook toch wel wat een rare kwiebus :). Maar heb hem verder nooit gevolgd.

 13. 1 reekje:

  Of ik wikipedia gebruik, dat hangt af wat ik wil weten. Als ik iets op internet met google zoek, zijn de wikipeda pagina’s meestal het eerste wat ik lees, samen met de sites van instanties die over het onderwerp gaan.

  Dit zijn dingen waar ik vroeger het worden boek of de papieren enseclopedi of de adlas vor pakte, die pak ik er overgens ook nog wel eens bij, dan ga ik meetrdere bronnen na.

  reekje

 14. 1 Het probleem van (online) democratie | What if?:

  […] Interessante andere blogposts over dit onderwerp: Peter Olsthoorn op Emerce Marco Derksen op Upstream Catharina Bethlehem op Kletskous […]

 15. 1 Han Rusman:

  Ik heb je artikel in mijn blogpost over het probleem van (online) democratie, geplaatst.

  http://www.hanrusman.nl/?p=43
  “[…]Oftewel neem mensen hun stemrecht niet af, maar leer ze hoe ze het het beste kunnen gebruiken. […]”

 16. 1 Nancy:

  De presentaties die gebruikt zijn in de documentaire vonden in november 2007 plaats bij Media Plaza.
  Als je ze helemaal wilt zien (inclusief een debat tussen Keen en Leadbeater, echt te gek!) kan dat hier:
  http://tinyurl.com/2dxvda
  have fun 😉

 17. 1 SocialSofties » Blog Archive » Wiki’s waarheid:

  […] Volg ook de discussie op Hans on Experience en Kletskous […]

 18. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)