OOXML: het document formaat uit de hel

Ik ben geen techneut en weet niks van de technische details van standaarden voor documenten, maar zelfs een kind snapt nog wel dat als hij dit verhaal leest, het duidelijk is dat OOXML een brakke standaard is, of eigenlijk helemaal geen standaard:

Onderstaande tabel komt van het blog van van Rob Weir. Hij heeft OOXML (Office Open XML) en ODF (Open Document Formaat) getest in zowel een tekstverwerker, een spreadsheet als een presentatie. In alle gevallen voerde hij een de volgende eenvoudige zin in: “Deze tekst is rood“, waarbij hij het woord “rood” ook rood maakte en de tekst rechts uitlijnde.

Format Text Color Text Alignment
OOXML Text <w:color w:val=”FF0000″/> <w:jc w:val=”right”/>
OOXML Sheet <color rgb=”FFFF0000″/> <alignment horizontal=”right”/>
OOXML Presentation <a:srgbClr val=”FF0000″/> <a:pPr algn=”r”/>
ODF Text <style:text-properties fo:color=”#FF0000″/> <style:paragraph-properties fo:text-align=”end” />
ODF Sheet <style:text-properties fo:color=”#FF0000″/> <style:paragraph-properties fo:text-align=”end”/>
ODF Presentation <style:text-properties fo:color=”#FF0000″/> <style:paragraph-properties fo:text-align=”end”/>

Microsoft’s Word, Excel en Powerpoint vertellen dus allemaal in andere woorden wat rood is en wat rechts uitgelijnd.. ODF doet dit netjes elke keer hetzelfde. Aangezien het doel van een standaard is om gemakkelijk bestanden te kunnen uitwisselen, lijkt mij dat ook bijzonder handig of zelfs noodzakelijk.

Deze zogenaamde 6000 pagina’s tellende standaard ligt nu dus ter goedkeuring bij het ISO en eind van de maand moeten de lidstaten een defnitief standpunt innemen. Voor zover ik weet, dreigt Nederland zich van stemming te houden. Dat omdat er in de Nederlandse ISO commissie geen overeenstemming is bereikt. Microsoft is namelijk voor goedkeuring (logisch want die hebben ze zelf ontwikkeld) en de rest schijnt tegen te zijn en dan zeggen “de regels” dat ze zich onthouden.

Ik heb het hier en hier en hier en hier en hier al vaker gehad over OOXML, maar dat ging dan vooral over de procedure en het lamleggen van het ISO en niet over de techniek.

Nu dat ook nog een ramp lijkt te zijn, doe ik graag vanaf hier een beroep op de Nederlandse ISO commissie om verantwoordelijkheid te nemen en te voorkomen dat wij straks opgescheept zitten met een standaard die geen standaard is.

Ook doe ik nog maar een laatste oproep om allemaal te tekenen voor de petitie: Say No to OOXML! De petitie is al door 86.265 mensen ondertekend, maar dat moeten er nog veel meer worden.

Update: Nederland heeft zich weer van stemming onthouden en Rob Weir vindt stapels nieuwe fouten in OOXML.

17 maart 2008     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Ubert:

  Inderdaad goed als Microsoft dit verliest. Kan het openoffice.org team weer een vage standaard gaan ´hacken´ (want echt duidelijk zal het wel weer niet zijn.) En hierdoor gaat weer tijd verloren die in andere leuke functie´s gestopt kunnen worden.

 2. 1 ikkefc3:

  Zijn ze bij Microsoft fan van Caesar ofzo, die zei ook alles in drieen?
  Wat mij wel opvalt is dat OpenXML korter is, maar dat ODF “logischer” lijkt (valt zonder “handboek” nog te begrijpen)

 3. 1 Catharina:

  De beschrijving van OOXML is dan wel weer tien keer zo lang dan die van ODF.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)